Šéf asociace: V jazykových školách chybí lektoři, mají nízké mzdy

neděle 11. února 2018 ·

Jazykové školy se potýkají s nedostatkem lektorů. Důvodem jsou nízké mzdy, které tyto školy nedokážou výrazněji zvýšit. Lidé vyhledávají nejvýhodnější ceny jazykových kurzů, které část škol kvůli konkurenci drží záměrně nízko. Někde se tak nedaří motivovat k práci nové lektory, případně ty stávající ve školách udržet. ČTK to řekl šéf Asociace jazykových škol Vítězslav Bican.


Vítězslav Bican (linkedin.com)
Odhaduje, že v Praze chybí kolem 200 lektorů. Celkově by jich mělo v ČR být asi o pět až deset procent více než nyní. Jejich počet sice v posledních letech o něco vzrostl, ještě více se ale zvedla poptávka po výuce jazyků. Některé školy proto navyšují úvazky stávajících pedagogů, jiné se snaží nabírat nové učitele třeba na několik hodin týdně.

Mzdy na jazykových školách jsou různé, většinou ale nižší než jsou platy v regionálním školství. "Stále existují jazykové školy, které lektorům platí méně než 260 korun za hodinu, což odpovídá při standardním učebním úvazku platu pod 20.000 korun," uvedl Bican.

Standardní úvazek vyučujícího je podle něj 24 vyučovacích hodin týdně. Podobně jako ve státním školství je jeho součástí navíc příprava na každou hodinu.

Své mzdy srovnávají lektoři také s platy učitelů v regionálním školství, které v posledních letech několikrát vzrostly. Naposledy to bylo od loňského listopadu o 15 procent. Do roku 2020 by školské odbory chtěly docílit růstu učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy v ČR, která v loňském třetím čtvrtletí činila 29.050 korun. Podle ministra školství v demisi Roberta Plagy (ANO) by pedagogové měli v roce 2021 dostávat průměrně 46.000 korun.

Část lektorů odchází pracovat do firem, které vyžadují perfektní znalost cizího jazyka. "Z portfolia jazykových škol tak odcházejí ti nejlepší, nejzkušenější a nejprofesionálnější lektoři, protože často snadno najdou uplatnění jiné a lépe placené," podotkl šéf asociace.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.