Trump chce vyzbrojit a vycvičit učitele. Zbraň by mělo nosit až 40 procent pedagogů, ti to odmítají

pondělí 26. února 2018 ·

„Dosud nebývalým způsobem rozhýbal debatu o střelných zbraních v USA masakr ve střední škole na Floridě. Před necelými dvěma týdny při něm zahynulo sedmnáct lidí, z toho čtrnáct studentů. Vyostřenou diskusi, která se nyní vede, Spojené státy nezažily ani po předchozích, počtem obětí ještě tragičtějších masových "střílečkách". Jednou z příčin jsou mladí lidé, středoškoláci, kteří se dožadují změny. Dělají to energicky a vůči dosavadní nečinnosti politiků jdou naprosto nekompromisně,“ píše Daniel Anýž v Hospodářských novinách.


Donald Trump (twitter.com)
Druhým důvodem je dvojaký přístup prezidenta Donalda Trumpa. Ten na jedné straně volá po určitém zpřísnění zbraňových zákonů. Například po zvýšení věkového limitu z 18 na 21 let pro zájemce o takzvané útočné zbraně, mezi něž patří i puška AR-15, kterou zabíjel floridský střelec. Zároveň se ale zcela ztotožňuje s postojem zbraňové lobby, Národní střelecké asociace (NRA), která propaguje, že nejlepší obranou proti opakování obdobných incidentů na školách je vyzbrojení učitelů.

Podle Trumpa je třeba "přitvrdit" v bezpečnosti škol. Během debaty v Bílém domě prezident před víkendem uvedl, že školy by se měly ochránit tak, "jak chci, aby se chránily banky". Trump navrhuje, aby "20, možná až 40 procent" učitelů prošlo výcvikem, po kterém by v učebnách nosili zbraň. Podle listu Washington Post by se v celé Americe hrubým odhadem jednalo nejméně o 700 tisíc učitelů.

Obecně ale platí, že profesní učitelské organizace zbraně na školách nechtějí, a tento postoj zopakovaly i nyní. "Kdokoliv, kdo tlačí na ozbrojení učitelů, nerozumí učitelům a nerozumí školám. Učitelé se nechtějí ozbrojovat, chtějí učit," uvedl před víkendem Randi Weingarten, prezident Americké federace učitelů.

Rovněž studenti a aktivisté, kteří po střílení na floridské střední škole volají po tom, aby politici konečně jednali, jednoznačně preferují zpřísnění zbraňových zákonů před ozbrojováním učitelů. Prezident Trump jim částečně vyšel vstříc, jeho návrhy by ovšem vesměs musel schválit Kongres.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
26. února 2018 v 14:50  

Myslíte, že Míla Chovancojc byl na školení u Trumpa? :)))

Unknown řekl(a)...
27. února 2018 v 19:30  

bohužel to hatí slabá psychika,pouze 20% učitelů je přesvědčeno že je schopno zastřelit ozbrojené dítě

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.