Univerzity se chystají na zlomový rok 2019, Karlova univerzita letos nabídne íránistiku i romistiku

neděle 11. února 2018 ·

O udělení pravomoci musí školy požádat Národní akreditační úřad, který na jaře roku 2016 nahradil Akreditační komisi. O udělování akreditací se bude rozhodovat v průběhu roku 2018. Novela znamená velkou změnu ve strukturách škol, univerzity se proto zavádění nových oborů pro rok 2018/19 zpravidla zdržují. "Žádnou zásadní změnu v nabídce nemáme. V tuto chvíli čekáme na udělení akreditace, pak budeme měnit celkovou strukturu," uvedla ředitelka pro komunikaci Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Informuje ČTK.


Právě brněnská Masarykova univerzita připravuje na základě nového systému například novou formu dvouoborového studia, kde si budou studenti moci zvolit hlavní a vedlejší obor.

Podobné plány má i Univerzita Karlova. "Změna bude i terminologická, z oborů se stanou programy," řekl Daniel Soukup, vedoucí oddělení přijímacího řízení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. "Některé obory se sdruží. Uchazeč se od roku 2019 nebude hlásit na obory turkologii, arabistiku a tak dále, ale na program blízkovýchodní studia. Tam si poté vybere specializaci," přiblížil blížící se změny Soukup.

Jednou z mála institucí, kterou letos čekají změny, je Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. Do katalogu se vrátí několik oborů, které se otevírají pouze jednou za pár let. "Z těch bakalářských je letos jedinečná šance se přihlásit například na indonesistiku, íránistiku, tibetanistiku nebo romistiku," řekl Soukup.

Šanci přilákat nové studenty má zejména romistika. Podle univerzity jde o jediný obor zaměřený na jazyk, dějiny, umění a kulturu Romů v Evropě.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.