Rektoři chtějí zvyšovat rozpočet VŠ každoročně o tři miliardy Kč

sobota 17. února 2018 ·

Vysoké školy budou usilovat o růst svého rozpočtu o tři miliardy korun ročně do roku 2021. Peníze navíc by měly jít hlavně do mezd zaměstnanců a do vysokoškolských kolejí. Na tiskové konferenci po jednání pléna České konference rektorů (ČKR) to řekl její místopředseda Mikuláš Bek. Rozpočet vysokých škol chce navyšovat i ministerstvo školství. Rektoři doufají, že v tom úřad bude pokračovat i po sestavení nové vlády. Informuje ČTK.


Mikuláš Bek (twitter.com)
Již dříve zástupci ČKR uvedli, že financování vysokých škol v Česku zaostává za průměrem vyspělých zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhruba o osm až devět miliard korun ročně. Loni akademici požadovali růst o 4,5 miliardy korun, nakonec dostali přidáno tři miliardy navíc. Rozpočet vysokých škol se tak zvýšil na 24 miliard korun z původních 21 miliard, na kterých několik let stagnoval.

Podle Beka, který je rektorem Masarykovy Univerzity v Brně, by každoroční růst o tři miliardy korun v následujících třech letech univerzitám umožnil držet krok s růstem mezd v ČR. Střednědobé výhledy na roky 2019 a 2020 ale zatím s dalším navyšováním nepočítají, rozpočet by podle nich měl zůstat na letošní úrovni.

"Domníváme se, že dynamika (růstu) by měla být v ideálním případě stejná jako na tento rok. Další tři miliardy v příštím roce by nepochybně vytvářely rozumný prostor, abychom držely krok s růstem mezd v ČR, což považujeme za prioritu našeho úsilí o zvyšování rozpočtu," uvedl Bek. Za další prioritu označil investice do vysokoškolských kolejí a další infrastruktury škol.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.