MPSV plánuje sjednocení péče o ohrožené děti pod jeden resort

neděle 18. února 2018 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prosazovat sjednocení péče o ohrožené a opuštěné děti pod jeden resort. Posílit chce opatrování v rodinách. Plánuje přesměrovat část financí z ústavních zařízení do prevence. Zákaz posílat děti do tří let do ústavů ale nechystá. Novinářům to řekla ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Informuje ČTK.


Jaroslava Němcová (vlada.cz)
ČR za velký počet dětí v ústavech a roztříštěnost péče mezi resorty práce, školství a zdravotnictví kritizoval Výbor OSN pro práva dítěte i další organizace. Podle asociace Dítě a rodina je Česko poslední zemí v Evropě, kde je možné do ústavu dávat děti do tří let. O sjednocení péče a zákaz posílat malé děti do ústavních zařízení usilovala v minulém volebním období tehdejší ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Záměry neprosadila.

"Jednou z priorit je sjednocení systému, bez něhož nelze provést další kroky. Nemá cenu dělat dílčí kosmetické úpravy, když systém vykazuje nedostatky," řekla Němcová. Podle ní není zatím jasné, pod který resort by měl systém spadat.

Podle náměstkyně ministerstva Jany Hanzlíkové (ANO) roztříštěnost brání efektivnímu řízení systému a oslabuje účinnost péče. Nerovnoměrné je i rozložení financí. "Český systém je charakterizován vysokým počtem odebíraných dětí a dětí v ústavní péči," řekla náměstkyně. Podle ní téměř čtyři pětiny celkové sumy na pomoc ohroženým dětem putují do ústavní péče, necelá desetina do prevence. Resort by se chtěl víc zaměřit na předcházení potížím a na služby.

V roce 2016 bylo z rodin po rozhodnutí soudu odebráno 3800 dětí a další děti do ústavů šly na žádost rodičů. V ústavních zařízeních bylo předloni 8761 chlapců a děvčat, upřesnila náměstkyně.

Se zákazem posílat děti do ústavů počítala národní strategie, kterou v roce 2012 schválila tehdejší vláda. Pro děti do tří let měl zákaz původně platit už od roku 2014 a pro děti do sedmi let od roku 2016.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.