Tajný učitel: Zima přišla, temno může odvrátit škola

pondělí 29. ledna 2018 ·

Lid promluvil a vítězové slaví mlácením novinářů. Možnost vymanit se konečně z temného dědictví totality a strhnout nálepku východního proto-národa přišla a zas odešla. Zdá se, že záchrana posledních zbytků západního modelu demokracie a vybudování jejích nových základů, bude únavným bolestným během na dlouhou trať. V tomto maratonu může Čechům výrazně pomoci škola.

Škola je místem kam chodí všechny děti. Děti ze všech typů zázemí s různými řebříčky hodnot a vzděláním, movitých i nemovitých. Proto má škola a vzdělání unikátní potenciál měnit hodnoty budoucích občanů a tím celé společnosti k lepšímu. Tím nechci propagovat jakési vymývání dětských mozků, politickou agitku ve třídách a podobné praktiky. Věřím ale, že vzdělávání a vzdělání, pokud se neomezuje na pouhé předávání fakt z učebnic do hlav dětí, sebou nese veliký potenciál měnit lidi a svět obecně. Může zreálnit hodnoty, jako je pomoc slabším, dělení těch, kteří mají mnoho, s těmi, kteří nemají nic, tolerance, pochopení a ocenění jinakosti, řešení konfliktů nenásilnou cestou a pochopení, že strach a nenávist jsou jen jinou stranou stejné mince.

Demografický vývoj ve společnosti této změně nahrává. Osazenstvo škol se mění. Postupně nastupuje mladá generace učitelů, která v sobě nenese temné dědictví totality. Jsou to učitelé, pro které slova tolerance, nenásilí, kultura, pochopení a pomoc lidem v nouzi, nejsou synonymy naivního sluníčkářství, nýbrž zcela reálné hodnoty, které stojí za to hájit. Lidi zřejmě nelze změnit apely na lidství či na rozum, chce to čas a čas je přesně to, čeho má škola na rozdávání. Budou-li učitelé vnímat své poslání nejen jako zprostředkování vědění, ale také jako tvarování budoucího světa, pak eventualita, že za deset let budeme ve stejně temné a beznadějné situaci jako dnes, bude značně omezena. Třeba ještě nebude pozdě.

Bez souhlasu autora převzato z jeho blogu

4 komentářů:

Nowak řekl(a)...
29. ledna 2018 v 9:46  

Opačný pohled:
https://blisty.cz/art/89680-vitejte-v-druhe-republice.html

Tajný Učitel řekl(a)...
29. ledna 2018 v 13:07  

Nowaku, to je hodně temné. Když do propasti, tak radostně.

Unknown řekl(a)...
29. ledna 2018 v 14:33  

zrušili jsme řád,systém,disciplínu,žijeme ve zmatku a chaosu,krátkodobě to lidi baví,když jsou zabezpečení a sytí,pak je to začne obtěžovat,nervovat,začnou volat po pevné ruce

Hausenblas řekl(a)...
29. ledna 2018 v 18:45  

Přemýšlím, kterými reálnými krůčky se dá postupovat. O co dobrého by mohl usilovat každý a přitom by jeho úsilí nepromarnily ani ouřady, ani politici. A aby se ta úsilí jednotlivých lidí skládala, a přitom aby nešlo ani o nějakou módu nebo fanatické hnutí, a aby to nebylo ani nereálné idealizování typu "pošli to dál" (pamatujete na ten ušlechtilý film?). Napadá mě, že prostě máme dbát na to, aby každému z nás mohl každý z nás rozumět. Tedy vyhýbat se nejen vzletným frázím (už samo "vzletné" je fráze), ale taky profesním slovům (tedy navyklé řeči odborníků, ať už mluví v spisovně - termínech, nebo nespisovně, slangem). Budu se snažit psát krátké věty, i když chci vyjádřit hodně složitou souvislost. To bude fuška :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.