Stanislav Štech reaguje na obvinění Radka Sárköziho

pátek 5. ledna 2018 ·

„Matoucí je též označení „Pedagogická komora“. Je to, jako by si někdo dal ke svému jménu svévolně označení „mistr světa“. Tím se jím také nestane. Jde o občanské sdružení či spolek učitelů (kterých je a možná ještě bude hodně), byť registrovaný. „Komora“ má jinačí parametry,“ píše mimo jiné bývalý ministr školství Stanislav Štech v reakci na slova Radka Sárköziho v prosincovém vydání časopisu Rodina a škola.


Stanislav Štech (msmt.cz)
Štech pokračuje:

Tvrzení, že budoucí ministr v protikladu ke mně „by neměl podléhat lobbistům, měl by jednat s každým a nikoho neprotežovat nebo diskriminovat“, je z logiky věci mým obviněním. A nedoloženou pomluvou. Naopak, v životě jsem nejednal a neustoupil žádnému lobbistovi ať už ekonomickému, nebo z občanské společnosti. Jednal jsem vždy s každým, kdo měl nějakou legitimitu a přicházel s dobrou vůlí. Nikoli po sprostém nátlaku či veřejných pomluvách mé osoby. Na žádost o setkání s představiteli tzv. Pedagogické komory jsem panu Sárközimu slušně odpověděl, že tři týdny před mým odchodem z úřadu to nepovažuji za účelné a odkázal jeho žádost náměstkům a také ji předám s agendou příštímu ministrovi. V době petice proti kariérnímu řádu jsem učinil nedobrou zkušenost s jejími organizátory, kteří mě den po mém nástupu do úřadu a tři dny před projednáváním ve Sněmovně mailem prostě jen zaslali petici a informaci o podpisech. Následně to vydávali za žádost o setkání se mnou, kterou jsem údajně odmítl (jen jsem nereagoval na mail bez textu jakéhokoli pozvání).

Radek Sárközi (facebook.com)
Radek Sárközi reaguje:

Pana Štecha jsem osobně k jednání vyzval na půdě Poslanecké sněmovny již v červenci 2017 během zasedání petičního výboru, který projednával naši petici proti kariérnímu řádu, o čemž existuje zápis. Bohužel setkání odmítl. Vzápětí se ovšem setkal s našimi odpůrci, aby je podpořil a legitimizoval, když šlo jen o skupinku sedmi lidí bez jakéhokoliv mandátu, která si na místě začala říkat Učitelská platforma (opět o tom existuje zápis). Byl jsem nemile překvapen, protože senátoři i poslanci všech politických stran se mnou bez sebemenších problémů jednali a byli velmi vstřícní. Opakovaně setkání ministr Štech odmítl letos v listopadu, jak sám přiznává. Je podivné, že si nenašel čas na jednání se zástupci největšího spolku pedagogů v ČR.


Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Rodina a škola

7 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2018 v 10:32  

Tvrzení, že budoucí ministr v protikladu ke mně „by neměl podléhat lobbistům, měl by jednat s každým a nikoho neprotežovat nebo diskriminovat“, je z logiky věci mým obviněním. A nedoloženou pomluvou.

O pravdivosti tohoto prohlášení bývalého politického náméstka a ministra MŠMT by se, myslím, na základě způsobu projednávání tzv. inkluze a Kariérního řádu dalo úspěšně pochybovat.

J.Týř

Jiri Janecek řekl(a)...
5. ledna 2018 v 10:38  

"V době petice proti kariérnímu řádu jsem učinil nedobrou zkušenost s jejími organizátory, kteří mě den po mém nástupu do úřadu a tři dny před projednáváním ve Sněmovně mailem prostě jen zaslali petici a informaci o podpisech."

No, nechci chytat za slovíčka, ale nebyl pan Štech v úřadě už dva roky předtím jako náměstek?
A i kdyby do funkce přišel třeba z Moravských vinařských závodů, tak by se asi neměl rozčilovat, že dostane druhý den nějakou petici... Dospělý člověk by před přijetím funkce ministra mohl mít přehled o tom, co se v rezortu děje...

Radek Sárközi řekl(a)...
5. ledna 2018 v 12:16  

Původní rozhovor v časopise Rodina a škola, na který se reaguje, je k dispozici zde: http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/12/pedagogove-maji-novy-spolek.html

tyrjir řekl(a)...
5. ledna 2018 v 14:35  



Vyšetří MŠMT a Sněmovna, proč pan exministr znevažuje Pedagogickou komoru a s ní i rozhodnutí Parlamentu České republiky?

Tvrzení, že budoucí ministr v protikladu ke mně „by neměl podléhat lobbistům, měl by jednat s každým a nikoho neprotežovat nebo diskriminovat“, je z logiky věci mým obviněním. A nedoloženou pomluvou.

Nedostečné projednání pochybně koncipované ("zlobované") inkluze se školskou veřejností ze strany MŠMT ještě ve sněmovně prošlo. U Kariérního řádu už v parlamentu neprošlo, a to ani v senátu ani ve sněmovně. Chce snad dnes pan exministr tvrdit, že všechny tehdy uvedené důvodné připomínky a výhrady poslanců a senátorů k práci MŠMT a výsledky parlamentních hlasování, které daly Pedagogické komoře zapravdu, jsou "nedoloženou pomluvou"?

Jsem názoru, že nesrovnalosti v čerpání EU dotací ze strany MŠMT ČR by měly být Parlamentem ČR řádně vyšetřeny*, když tu jde o vcelku mnohamiliardové výdaje s mnohdy ne dobrým dopadem na české školství, proti čemuž je dnes medializované Čapí hnízdo vcelku pakatel. Doufám, že se k tomu nový ministr školství a nová poslanecká sněmovna postaví čelem.

Vyšetří Poslanecká sněmovna a případně i OLAF nesrovnalosti v čerpání EU dotací v MŠMT ČR?


* Viz
http://www.ceskaskola.cz/2018/01/msmt-planuje-vyhlaseni-vyzev-pro.html

TORNÁDO KAT a VLÁDNÍ JADERNÝ VÝBUCH
http://www.ceskaskola.cz/2017/07/vlada-byla-velmi-aktivni-ve-skolstvi.html?showComment=1501591494685#comment-6280139516709541290

J.Týř





tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2018 v 5:59  

EU - RÁJ ČAPÍCH HNÍZD?

Já se tomu poprasku s Čapím hnízdem divím. EU přeci těmi dotacemi z veřejných peněz velmi pečlivě dbá o různá Čapí hnízda i o to, aby se v nich zavedl jakýsi Kariérní řád. Pak jí nějaký anonym sdělí, že v jednom naleštěném je možná nějaká kukačka, a je z toho mazec. Jako kdyby v těch ostatních hnízdech žádné kukačky, krkavci a supi nebyli.

V EU dotacích se podvádí velmi často. Třeba proto, že jsou mnohdy nesmyslné, administrativně náročné a taky diskriminační vůči nedotovaným osobám. Tak často se tam podvádí i proto, že kdo by do těch mnohdy pochybných projektů nešel, byl by v určité konkurenční nevýhodě vůči ostatním fondočerpacům nebo by si tzv. zmenšil "životní úroveň".

Ta dnes diskutovaná zpráva OLAFU premiéru Babišovi, myslím, nic právně významného nedokazuje. Je to v etické rovině, na jejímž náklonu má postatný díl viny i EU. OLAF tou zprávou spíš dokázal, že EU a někteří čeští politici a úřady zacházejí s některými veřejnými penězi nedbale, když je dávájí i různým anonymním strukturám a vyžírkům... Když to na pana Babiše tzv. "prásklo", vzal 50 mil. Kč a dal je na dobročinné účely. Udělají to i další kukačky, krkavci a supi z Evropského ráje mnohdy mnohem víc ukálených a někdy dokonce i okolí znečisťujících i když kariérně ošetřovaných Čapích hnízd? 

J.Týř




Michal Komárek řekl(a)...
10. ledna 2018 v 6:05  

Pane Týři, diskutujte, prosím k tématu článku. Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
10. ledna 2018 v 14:46  

A maže, a maže, a maže.

A zase beze stopy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.