Rušit inkluzi je lichá představa, říká nový ministr školství Plaga

středa 10. ledna 2018 ·

„Ministerstvo školství má obrovskou setrvačnost. Vždy jsem vnímal negativně, když zde docházelo k překotným změnám v krátkém čase, bez toho, aby byly věci prodiskutovány. Jestli se něčeho chci vyvarovat, jsou to tato rychlá rozhodnutí. To se nebavíme jen o době, kdy tady působím, ale o práci pana ministra Dobeše nebo Chládka. Byly to z mého pohledu odstrašující příklady řízení resortu,“ říká ministr školství Robert Plaga v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Při svém nástupu jste mluvil o tom, že chcete prověřit společné vzdělávání – inkluzi. Uvažujete o jejím zrušení?

Většina dětí, kterých se inkluze týká, v běžných školách už byla. Jen se jim teď dostává nové podpory. S ohledem na to, že jsou to desítky tisíc dětí, je debata o zrušení inkluze naprosto lichá. Má smysl se bavit o tom, v jaké míře jim má být poskytována podpora nebo například jak ji co nejúčelněji dostat.

Na co se v rámci inkluze chcete zaměřit konkrétně?

Bylo by vhodné podívat se, jestli existují typy diagnóz, které jsou odsouzené k neúspěšné integraci. To může být zásah do inkluze, ale neznamená to její rušení. Pokud u některých typů diagnóz začlenění na školách selhává, měli bychom vést vážnou debatu o tom, zda je v zájmu dítěte, aby bylo v běžném vzdělávacím proudu.

Loni v listopadu se zvýšily tarifní platy učitelů o 15 procent, jaké máte další plány? Hnutí ANO slibovalo navýšení až o 50 procent na konci volebního období.

Rád bych to spojil s debatou o navyšování platů na vysokých školách. Každoroční navyšování je podle mého lepší než jednou za čas jednorázový výstřel. Speciální podporu bych chtěl zachovat pro fakulty vzdělávající učitele. Do systému musí být podle propočtu dolito téměř

40 miliard korun. Čtyřicet miliard každoročně?

Abychom zvedli na konci volebního období platy o 50 procent oproti dnešku, musí dojít k meziročním nárůstům, které na konci dosáhnou 40 miliard. Když si vezmeme průměrný plat učitele, který je asi 29 tisíc, bylo by to po čtyřech až pěti letech 45 tisíc korun.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. ledna 2018 v 10:08  

"Bylo by vhodné podívat se, jestli existují typy diagnóz, které jsou odsouzené k neúspěšné integraci."

Jako treba vetsina forem autismu nebo LMP? Nedalo se na to podivat pred rokem a pul?

PP řekl(a)...
10. ledna 2018 v 10:13  

Kromě jediného jsou všechna prvočísla lichá a tvoří tak stavební kameny naší číselné soustavy. Takže pokud je "liché" synonymem pro "důležité", pak silně souhlasím. Je třeba tohle nebezpečí zrušit okamžitě a neodvolatelně. A jakoukoliv diskuzi nad otravováním nekvalitou, formalismem, nespravedlností, neuspokojením, traumaty a dalšími výsledky toho strašlivého procesu jménem INKLUZE postavit MIMO ZÁKON.

Simona CARCY řekl(a)...
11. ledna 2018 v 7:16  

Ministerstvo školství má obrovskou setrvačnost....... Jestli se něčeho chci vyvarovat, jsou to tato rychlá rozhodnutí....

Takže tu máme potvrzení, že ministerstvo si zachová manévrovatelnost tankeru při přizpůsobování se různým změnám v oblasti vědy (to je úspěch, že se neučí, že je Země placatá), společnosti (tady to jde rychleji hlavně u příruček typu Miluj svého migranta) a hlavně vzdělávání (třeba odměňování). Pěkná vize, zatím bez důvěry....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.