Rektor Masarykovy univerzity: Spor mezi humanitním a technickým vzděláním považuji do značné míry za nesmyslný

pondělí 15. ledna 2018 ·

„Spor mezi humanitním a technickým vzděláním považuji do značné míry za nesmyslný. Potřebujeme obojí, v rozumných proporcích a především v dobré kvalitě. Nekvalitní vzdělání je nanic, ať už je humanitní, nebo technické. Nyní vnímám velkou poptávku po informaticích nebo některých dalších technicích. Domnívám se, že této poptávce je třeba vyjít vstříc zejména na bakalářské úrovni, která bude postupně nahrazovat tradiční odborné středoškolské kvalifikace. Na středních školách by studenti měli být vzděláváni více všeobecně, do větší hloubky a odbornosti by pak zamířili například v rámci již zmiňovaného čtyřletého bakaláře,“ říká rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek v rozhovoru pro časopis Týden.


Mikuláš Bek (facebook.com)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Za dva roky na vaší škole zanikne obor genderová studia. Studenti i učitelé se proti tomu bouří, někteří požadují hlavu děkana fakulty sociálních věd. Zaznamenal jste tyto problémy?

Ano, že konec oboru vzbuzuje vášně, se ke mně dostalo. Každé takové rozhodnutí vyvolává polemiku a každý, koho se týká, se s tím logicky těžko smiřuje. Důvodem pro konec oboru bylo, že o něj není ze strany uchazečů příliš velký zájem. A já se obávám, že podobná situace se může vyskytnout i u řady jiných oborů, a to i s velmi dlouhou tradicí. Například klasická filologie bude určitě časem bojovat o přežití, protože zatímco před sto lety se latinský jazyk učil na každém gymnáziu, dnes je zcela výjimečný. Nicméně genderová studia bude možné dál studovat jako specializaci.

Učitelé ale vyjadřují obavy, že si je jako „vedlejšku“ nikdo nezvolí…

No, otázka je, zda je vůbec potřeba, aby si je někdo volil…

Není oznámení konce takového oboru ve chvíli, kdy svět řeší kampaň proti sexuálnímu obtěžování #MeToo nebo nerovnost v odměňování podle pohlaví, špatně načasováno?

Já sice považuji genderovou nerovnost za významný společenský problém, to ale neznamená, že kvůli tomu musí na Masarykově univerzitě existovat studijní program. Na každý vážný společenský problém prostě zvláštní studijní program nepotřebujeme. Jeho zrušení je svrchovaným rozhodnutím děkana fakulty a já ho jako rektor nebudu zpochybňovat. Mou osobní odpovědí na genderový problém je ale to, že ve svém týmu mám většinou ženy, patrně poprvé v historii univerzity. A to nejsem absolventem genderových studií.

Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání časopisu Týden

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
16. ledna 2018 v 7:23  

To jako obráběče budou vychovávat v bakalářském studiu na VŠ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.