Poslankyně SPD měla pochopení pro výhrůžky prvňákům. Nejde o trestný čin, říká policie

středa 31. ledna 2018 ·

Pedagožka a poslankyně SPD Tereza Hyťhová, která v listopadu loňského roku nechvalně proslula výroky pro server Lidovky.cz souvisejícími s výhrůžkami dětem v první třídě, se podle policie nedopustila trestného činu. Trestní oznámení na ni podal občan, kterému se její slova o tom, že chápe lidi, kteří vyhrožují dětem, hrubě nelíbila. Informují Lidové noviny.


Tereza Hyťhová (psp.cz)
„Okamuro, vyžeň to už konečně z republiky“ nebo také „Ještě, že jsou ze ZŠ Plynárenská“. Týden co týden zveřejňoval regionální tisk fotky prvňáků z různých škol. V případě teplické základní školy ale publikace třídního tabla v skončila tím, že se jí zabývá policie. Kvůli tomu, že na snímku byly i romské, vietnamské či arabské děti, se totiž na internetu objevilo nespočet nenávistných a výhružných zpráv.

Útoky na žáky prvního stupně základní školy odsoudilo i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ministerstva vnitra, které podle vyjádření na Twitteru „celou věc předalo policii“.

Kromě toho se bezpečnostní složky zabývaly i trestním oznámením, které podal občan na poslankyni Terezu Hyťhovou ze strany Svoboda a přímá demokracie.

Ta totiž v rozhovoru pro serveru Lidovky.cz uvedla: „Když vidíme takovou fotografii, tak chápu narážky těch lidí, kterým to vadí“. Poté se ale zastupitelka a pedagožka Tereza Hyťhová přiznala, že ani neví, jaké komentáře lidé na internetu k této fotce vlastně napsal.

Slova z interview rozčílila Pavla Bláhu natolik, že sepsal trestní oznámení. Celé jeho znění má redakce k dispozici. „Oznamuji vám tímto své podezření ze spáchání trestného činu - schvalování trestného činu, případně také §355 (Hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob), a případně další trestné činy,“ uvedl. Těch se podle něj mohla dopustit tím, že v podstatě schvalovala nenávistné a rasistické komentáře.

Podle policie ale k trestné činnosti nedošlo, jak vyplývá z policejního textu. „Nedošlo k naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, jak má na mysli trestní zákoník, neboť jen svobodně, respektive zprostředkovaně, projevila svůj názor, respektive proklamovala svůj politický směr, kterým konec konců neschvalovala trestný čin, respektive zločin, nikoho nepodporovala, hrubě neznevažovala ani nepodněcovala k žádné nenávisti, ani nepropagovala hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka, jak má na mysli trestní zákoník...,“ stojí v policejním dokumentu.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.