Na škole vládne strach, potvrdila také inspekce

úterý 23. ledna 2018 ·

Klima nedůvěry a strachu. Tak označuje atmosféru na Střední zdravotnické škole v brněnské Jaselské ulici část ze šesti stovek studentů i pedagogů. Podle nich ji už delší dobu vytváří ředitelka Jarmila Kelnarová, která instituci vládne 12 let. Ta však kritiku označuje za výmysl a snahu zhoršit pověst školy. Reportáž přináší MF DNES.


Podle některých žáků je ale situace zoufalá. Například musejí chodit na praxi nemocní, protože ředitelka ani v případě dlouhodobého pobytu v nemocnici nepardonuje víc než 20 procent absence za pololetí. Hrozí jim tak dodatečné zkoušky. Do třídy nesmějí v bundách, i když je ve škole zima. Mají také zakázáno brát si větší tašky a kufry, přestože po vyučování míří na víkend domů. Navíc upozorňují na nedostatečnou kvalitu výuky některých předmětů nebo na fakt, že dobrovolný příspěvek tisíc korun na Spolek rodičů a přátel dětí školy vlastně dobrovolný není. Je totiž podmínkou třeba pro volný přístup žáků do knihovny.

A pedagogy atmosféra na škole dokonce dohnala k tomu, že v září založili odbory. „Byl to jediný způsob, jak vytvořit platformu pro jednání. Na poradách totiž všichni mlčí,“ podotkla jejich předsedkyně Jiřina Svobodová s tím, že je nyní čeká jednání o kolektivní smlouvě. „Už se nám povedlo prosadit alespoň to, že si smíme ohřát jídlo v mikrovlnce,“ dodala.

 V říjnu proběhla na škole kontrola ČŠI, která nyní zveřejnila výsledky. Ocenila sice silné stránky školy, třeba spolupráci s partnery či úspěchy v soutěžích, ale ohledně atmosféry dala stěžovatelům za pravdu.

„Vzájemné vztahy a komunikace mezi některými pedagogy včetně ředitelky se negativně promítají do školního klimatu. Obava pedagogů vyjadřovat se ke krokům vedení nebo jiných učitelů či komunikovat otevřeně se odráží i v chování žáků. Vedení se snaží některými akcemi či nařízeními klima zlepšit, nejsou však účinné,“ popsal náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

BP řekl(a)...
24. ledna 2018 v 11:45  

Stačí jedna jediná žába na prameni a hned je atmosféra ve škole dusná. To známe všichni v menší nebo větší míře. Je jen málo škol, kde vládne svobodné a přívětivé klima.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.