Kauza hidžábu ve škole míří k Nejvyššímu soudu, cizinka podala dovolání

středa 3. ledna 2018 ·

Ačkoli žalobu somálské dívky na Střední zdravotnickou školu v Praze 10 kvůli údajnému zákazu nosit při výuce muslimský šátek odmítl prvostupňový i odvolací soud, případem se ještě bude zabývat Nejvyšší soud. Advokátka cizinky totiž podala dovolání, v němž napadá argumentaci pražského městského soudu. Informuje iDNES.cz.




Radka Korbelová Dohnalová (linkedin.com)
„Naše dovolání předkládá Nejvyššímu soudu k posouzení základní právní otázku, zda zástupce střední školy je či není oprávněn požadovat po studentce muslimského vyznání, a to s odkazem na ustanovení školního řádu o obecném zákazu nošení pokrývek hlavy, aby nenosila při teoretickém vyučování hidžáb,“ sdělila iDNES.cz Radka Korbelová Dohnalová. Podle ní nemůže škola omezit projev náboženského vyznání studentů bez zákonné úpravy.

Právní zástupkyně dívky Radka Korbelová Dohnalová napadá v dovolání argumentaci Městského soudu v Praze, který třeba dává za příklad situaci ve Francii. To je však podle advokátky nepřesná paralela, jelikož Francie je v tomto ohledu specifická a daleko sekulárnější než Česká republika. Naopak připomíná rozsudky v Německu, Anglii, Nizozemí a Belgii.

„Všechny země přitom došly k závěru, že není na místě z principu zakazovat žákům a studentům nošení náboženského symbolu ve škole – ať u jde o muslimský šátek, jarmulku, sikhský turban, křížek atd., když samotné nošení těchto symbolů víry neutralitu vzdělávání nenarušuje,“ argumentuje právnička.

Celý text naleznete zde

10 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
3. ledna 2018 v 18:25  

Já myslím, že nošení jakéhokoliv náboženského symbolu narušuje sekulární veřejné školství, proto by mělo být zakázáno. Nejedná se o zásah do víry daného jedince; víra pramení z nitra člověka, ne z toho, co nosí navenek.

Romana Howe řekl(a)...
3. ledna 2018 v 18:30  

nošení drahého značkového oblečení a techniky je symbolem náboženství peněz, konsumerismu, mělo by být zakánáno. Hodnota člověka pramení z jeho nitra, ne z toho, co nosí a užívá navenek :)

Unknown řekl(a)...
3. ledna 2018 v 19:11  

školní uniformy tento problém hravě vyřeší

aknelka řekl(a)...
3. ledna 2018 v 19:47  

Migranti jsou v Africe biti a znásilňováni (https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/459281-biti-znasilnovani-a-prace-bez-vyplaty-migranti-z-afriky-konci-v-libyi-jako-otroci.html) a tato slečna ze Somálska se (údajně) handrkuje o šátek...
Školní uniformy by byly bezva :).

Jirka řekl(a)...
3. ledna 2018 v 21:16  

Školní uniformy by byly jen jedním z mnoha případů, kdy za zpupnost jednotlivců budou po zásluze potrestáni všichni ostatní. Pokud budou děti v uniformách, pak budou učitelé v oblecích. Opět za své, tak jako žáci. Z jakých dávek pořídíme uniformy všem? Stačí se podívat na ceny v zahraničních školách, kde jsou uniformy povinné.

Ygrain řekl(a)...
4. ledna 2018 v 7:01  

Může-li slečna odložit vnější projevy své víry při praktické výuce, kdy nebude mít šátek a může po ní být požadováno, aby se dotýkala mužů, trvat na šátku při ostatní výuce je pokrytectví. Bude-li příště chtít studovat slečna v burce, bude v ní pak taky chtít sedět ve vyučování?

V ideálním světě by vedle sebe seděly slečna v burce a slečna nahoře bez a nikdo by se nad tím nepozastavoval. Jenže náš svět má do ideálu daleko, a v naší realitě jednoznačně preferuji naše pravidla, ne podřizování se cizím.

Simona CARCY řekl(a)...
4. ledna 2018 v 7:45  

V ideálním světě by vedle sebe seděly slečna v burce a slečna nahoře bez a nikdo by se nad tím nepozastavoval...

Tomu říkám opravdová inkluze, konečně by škola začala zajímat aspoň chlapce! Jen na to sehnat dost peněz! A také by to přitáhlo více mužů učitelů do školství. Která strana to má ve volebním programu?

Unknown řekl(a)...
4. ledna 2018 v 14:11  

jirka / děti v chudých asijských zemích jakož i bohatých západoevropských nosí levné čínské/indické uniformy,žádná finanční zátěž,učitelé by nechodili jako šupácí v jaánsech,kraťasech,trikách a vytahaných svetrech ale v oblecích nebo alesoń v košili se šlajfkou a učitelky v kostýmcích ,

Ygrain řekl(a)...
4. ledna 2018 v 14:32  

Já v žádném nablblém kostýmku chodit nebudu!!!

krtek řekl(a)...
4. ledna 2018 v 16:05  

Přemýšlím, za kolik bych byl ochoten vzdát se kraťasů, triček s potiskem (teď mám pěkně Math Is Not Dead But You Kill It) a vytahaných svetrů. No, asi by stát musel hodně připlatit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.