František Dobšík: Zrušit inkluzi podle mého názoru nelze

středa 3. ledna 2018 ·

„Zrušit podle mého názoru společné vzdělávání nelze. Budeme ale podporovat revizi inkluze, o které hovoří nový ministr školství Robert Plaga. Určitě by se mělo uvažovat o snížení počtu žáků ve třídách, o rozvolnění pravidel pro prostupnost přechodu žáků do speciálních škol, o snížení neskutečné administrativy, kterou podpůrná opatření provází,“ říká předseda školských odborů František Dobšík v rozhovoru pro Týdeník ŠKOLSTVÍ.


František Dobšík (repro ČT)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Mnoho z cílů se ale v loňském roce nepodařilo dotáhnout k úspěšnému konci. Kde je podle vás vůči učitelům a školským pracovníkům největší dluh?

Když pominu platové otázky, tak zklidnění pracovních podmínek. Neustálými změnami a opatřeními jsou mnozí pracovníci ve školství od vedoucích po ty řadové otráveni a demotivováni.

Budete se při jednáních s novým ministrem školství ještě vracet ke kariérnímu řádu? Jak by měl podle vás vypadat?

Kariérní řád byl pro dosavadní ministry velká výzva. Zatím nenaplněná. Kariérní řád byl součástí novely zákona o pedagogických pracovnících. Určitě bych uvítal, aby některá opatření, která spadla pod stůl, byla znovu ve hře a mohlo se jednat o jejich řešení. Například to je pozice uvádějícího učitele, snižování úvazků některých specialistů, jako jsou preventisté, dalším bodem bude zvýšení příplatků třídních učitelů.

Jaká jsou očekávání odborů od nového ministra školství pana Roberta Plagy?

Rozhodně očekáváme pokračování efektivního sociálního dialogu.

Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdeníku ŠKOLSTVÍ

2 komentářů:

jir řekl(a)...
3. ledna 2018 v 14:46  

Když se něco poslouchá skoro 30 let, stávají se z toho kecy.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
3. ledna 2018 v 23:20  

Jo a pamatujete jak odbory za Valachové nad inkluzí jásaly? On ten pán má tu funkci doživotně? Ach jo.....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.