Hlavní město láká cizince, nárůst je znát už i ve školkách

pondělí 22. ledna 2018 ·

V metropoli se usazuje čím dál více cizinců. Už to však nejsou ti, kteří žijí sami a vydělané peníze posílají domů, ale zůstávají zde natrvalo i se svými rodinami nebo je zde zakládají. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu. Navíc se ukazuje, že stále více cizinců chce v metropoli zakotvit. „V jednom z našich výzkumů jsme zjistili, že v Praze nyní ve velké míře přibývá školáků a předškoláků cizinců,“ říká vedoucí oddělení informačních služeb (ČSÚ) pro Prahu Tomáš Mládek. Informuje iDNES.cz.


Trendu si všímají i pedagogové, kteří s dětmi cizinců pracují ve školách. „Zatímco ve vyšších ročnících dětí cizinců tolik není, v těch nižších je jejich počet určitě vyšší,“ potvrzuje z vlastní zkušenosti Vladimír Dykast, který na pražských školách organizuje projekt Cizinec našinec, v rámci něhož se děti seznamují s odlišnými kulturami a se spolužáky, kteří pocházejí z jiných zemí. „V nižších ročnících je také pestřejší zastoupení zemí, ze kterých děti pocházejí,“ dodává Dykast.

Přesto mezi cizinci v Praze stále převažují Ukrajinci, kterých bylo k poslednímu dni roku 2016 celkem 47 278. Následují s počtem 29 068 Slováci a poté Rusové, kterých v Praze ČSÚ evidoval 22 257.

Výrazný nárůst zaznamenali Američané. Těch v hlavním městě přibyly meziročně asi dva tisíce. „Je to poměrně překvapující. Může být za tím například to, že je Praha pro Američany atraktivní turistickou destinací a podle toho se pak rozhodují i z hlediska dlouhodobého pobytu,“ komentuje údaje Mládek.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.