Bohumil Kartous: Ministr školství a příští sklizně

sobota 6. ledna 2018 ·

„A tak máme na ministerstvu školství Roberta Plagu. Co z toho vyplývá pro blízkou budoucnost veřejného vzdělávání u nás? Prozatím nic konkrétního, ačkoliv už máme nejen ministra, ale i návrh vládního prohlášení. První pokus sestavit vládu s podporou je velmi nejistý a při dalším vyjednávání může být právě ministerstvo školství obětováno dohodě s případným koaličním partnerem. Ale dejme tomu, že zůstane Plaga ministrem a zůstane jím dlouho,“ píše Bohumil Kartous v MF DNES.


Bohumil Kartous (eduin.cz)
Kartous pokračuje:

Bude-li to tak, máme tu nepochybně jednoho podstatného vítěze, a tím jsou vysoké školy. Kdyby se Plaga rektorům neosvědčil ve své roli náměstka a emisara jejich zájmů, nebyl by nyní ministrem.

Lze předpokládat, že s Plagou v čele ministerstva školství bude do příštího rozpočtu snadnější prosadit celý požadavek na zvýšení rozpočtu univerzit, nikoliv pouze dvě třetiny, jak tomu bylo letos (tedy 3 miliardy oproti 4,5 miliardy).

Je ovšem otázka, zda Plaga bude vidět potřebu investic do vzdělávacího systému v její komplexitě, tedy i na jeho nižších úrovních. ANO se zavázalo k ambicióznímu plánu navýšit během čtyř let průměrný plat učitelů na nějakých 45 tisíc korun měsíčně. Je to i ve vládním prohlášení. To znamená, že peníze do systému bude muset dostat, a pokud sečteme nároky vysokých škol a učitelské platy, velmi se blížíme těm 50 miliardám, jež chybějí, aby si o sobě český stát mohl říci, že je dobrý hospodář s výhledem na budoucí sklizně.

Dodá je tam však skutečně, nebo bude kverulovat a odebere je z jiných, stejně potřebných kapitol vzdělávání? Z vyjádření Roberta Plagy o potřebě „věcné a finanční revize“ inkluzivního vzdělávání a pokračování v Pilného narativu „buď učitelé, nebo inkluze“ dávají tušit, že tu takové chutě jsou a že to snad má být hospodárné a státotvorné. To tedy rozhodně není. Znovu je třeba zopakovat, že se Česko chová dlouhodobě nezodpovědně a že desítky miliard ve vzdělávacím systému prokazatelně chybějí, nikoliv že je třeba v rámci systému přesouvat položky.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.