Testování školáků: Nejhůř dopadli žáci na severu

pátek 8. prosince 2017 ·

Žáci z Karlovarského a Ústeckého kraje dopadli nejhůře v testování žáků 5. a 9. tříd, při kterém Česká školní inspekce ověřovala, do jaké míry ovládají, co je škola měla naučit. Tak například v matematice dokončili deváťáci testy s úspěšností v průměru pod 45 procenty, v ostatních krajích to byl minimálně o pět procent lepší výsledek. Informuje MF DNES.


David Greger (repro ČT)
Nejde jen o matematiku nebo český jazyk. Páťáci z Karlovarska a Ústecka na tom jsou v průměrných výsledcích nejhůře prakticky ve všech předmětech, deváťáci zejména v přírodních vědách. V řadě ohledů to není nic překvapivého. „V Česku existuje vysoká souvislosti mezi rodinným zázemím žáků a tím, jaké znalosti a dovednosti získají,“ říká David Greger z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

V praxi to znamená, že škola pro dítě ze sociálně znevýhodněného prostředí ještě snižuje šanci na úspěch, a to nejen na severozápadě. Že se tento jev v posledních letech zvětšuje, považuje Greger za zásadní problém vzdělávání. Region, kde ve srovnání se zbytkem republiky žije největší procento obyvatel v sociálně vyloučených lokalitách a mají nejvyšší počty exekucí na hlavu, funguje jako laboratoř svého druhu.

„V regionu Severozápad má vysokoškolské vzdělání 12 procent obyvatelstva, ve zbytku republiky je to v průměru k 19 procentům,“ upozorňuje sociolog Daniel Prokop. Do škol tu přichází nadprůměrný počet dětí rodičů, kteří dosáhli jen základního vzdělání a jsou z velké části nezaměstnaní. V regionu má pouze základní vzdělání 19 procent obyvatel, ve zbytku republiky je to podle Prokopa 13 procent.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

2 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
8. prosince 2017 v 14:59  

12% vš vzdělaných? Proč je to problém. To je přece ideální stav, ne? Zeptejte se Gausse a Doležela, ten vam to vytmavi.

poste.restante řekl(a)...
8. prosince 2017 v 21:12  

Jen jedna otázka s podotázkou a jedna poznámka:
O: Čím si Tajný vysvětluje těch 12% a co by s tím navrhoval dělat?
Kromě nesmyslných komentářů.

P: Ačkoliv to první komentář pod článkem nenaznačuje, jistá korelace mezi VŠ vzděláním a inteligencí zřejmě existuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.