Michaela Kabátová: Dostaňme inkluzi od papírů k dětem

čtvrtek 21. prosince 2017 ·

Papírování jen okolo inkluze, tedy začlenění všech dětí do běžné školy zabere řediteli pražské základní školy Lyčkovo náměstí Janu Kordovi několik hodin týdně. „Jsou měsíce, kdy nedělám nic jiného, než jenom zadávám, eviduju, kontroluju. Čím víc integrovaných dětí do vaší školy chodí, tím je to samozřejmě horší,“ popisuje Korda. Jeho školu navštěvuje celkem 800 dětí, integrovaných je osmina. Administrativa je podle něho nutná, ale měla by se výrazně zjednodušit. O „papírování“ spojeném s inkluzí píše Michaela Kabátová v Lidových novinách.



Od září minulého roku, kdy inkluze začala platit, se podle Kordy nic v tomto ohledu nezlepšilo, respektive nezjednodušilo. Na přemíru byrokracie si nestěžuje jako jediný ředitel.

Právě zahlcení škol papírováním se nelíbí ani novému obsazení sněmovny. Poslanci ze školského výboru se shodují, že je nutné přijít se změnami. „Byrokracie v resortu školství je obrovská, nejenom v projektu inkluze. Minulé vedení ministerstva spíše byrokracii podporovalo. Doufám, že současný management bude úspěšnější,“ myslí si člen školského výboru a poslanec Karel Rais z hnutí ANO.

Pro změny jsou i Piráti. Poslankyně Lenka Kozlová se navíc chce zasadit o to, aby inkluze dostala vyšší finanční podporu a dětem během výuky pomáhalo více vzdělaných asistentů.

Inkluzi za správnou myšlenku považuje i další člen školského výboru Jiří Miholaz KDU-ČSL. Není ale podle něho dobře zvládnutá. „Proto jsem zadal její revizi, k čemuž se aktuálně kloní i některé další strany. Negativně na výchovně vzdělávací proces dopadá nárůst administrativy, nedostatečné odborné i finanční zázemí,“ myslí si.

Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.