Martin Malý: Dorůstá generace plná dětí, před kterými rodiče nenechali žádné překážky

čtvrtek 21. prosince 2017 ·

„Před nedávnem jsem četl pojednání jakési západoevropské psycholožky (a nemůžu si vzpomenout, kde to bylo, jinak bych vás rád odkázal) o tom, že dorůstá generace, která je obětí přílišné lásky. Plná dětí, před kterými rodiče nenechali žádné překážky, žádné nepohodlí, žádná "ne". Dětí zvyklých výhradně na to, že jejich názor je platný, že musí všechny ostatní zajímat a že ostatní jsou povinni ho brát v úvahu. Dětí, za které se jejich rodiče budou bít třeba s celým světem i v situacích, kdy by bylo na místě možná ubrat,“ píše Martin Malý v Hospodářských novinách.


Martin Malý (arduino101.cz)
Malý pokračuje:

Ale pozor - nejde o známé sebeprosazování, kdy si děti "vydupou" to, co chtějí. Kdepak. Tyhle děti jsou zvyklé, že dostanou, co chtějí, aniž by si musely cokoli vydupávat. A když někdy něco nedostanou, nereagují vztekem, protože neznají tuto reakci na odpor. Reagují zhroucením, depresí, neštěstím a mají pocit, že jim právě bylo strašlivě ublíženo…

Podle autorky pojednání jde o důsledek extrémně milující a laskavé výchovy. Jako by rodiče zapomněli na to, že jejich povinností není jen milovat svého tvorečka, ale že součástí lásky je i to, že jej láskyplně připraví na život. Rodiče to neradi uslyší, ale neomezeným chválením za každou cenu svému dítěti do budoucna uškodí...

Svět není černobílý a alternativou k "bezpodmínečně milující výchově" není přece jedině model krkavčí matka, ale alternativ je mnoho. Třeba alternativa, která do bezpodmínečné rodičovské lásky zahrnuje i vědomí, že dítě jednou opustí domov, a kromě pocitu, že jej mají rodiče rádi, by si mohlo odnést i třeba vědomí, že se umí postavit na vlastní nohy a dokáže se srovnat s životem. A tam schopnost zvládnout stres, odmítnutí, negaci, zákaz i křivdu patří. Na tom není nic špatného ani opovrženíhodného.

Celý text naleznete zde

2 komentářů:

krtek řekl(a)...
21. prosince 2017 v 8:11  

Konečně rozumný článek. A to pan Malý není žádný staromil a škarohlíd. Když má pocit, že škola něco dělá málo, jde a ukáže učitelům, co by mohlo být jinak - např. bastlení a Arduino.

poste.restante řekl(a)...
21. prosince 2017 v 11:59  

Mám rád jedno japonské přísloví:¨
"Úspěchu můžeš dosáhnout pouze překonáváním překážek.¨
Pokud žádné nemáš, obstarej si je."

Pan Malý má samozřejmě pravdu.
A jeho snahu a činnost je třeba ocenit.

Obnovte SVAZARM!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.