Karel Oliva: Zeman mluví sprostě schválně, Babiš přirozeně

neděle 3. prosince 2017 ·

„Miloš Zeman je jistě skvělý rétor. Občas ovšem nejde daleko pro vulgaritu, mám ale velmi silný dojem, že to není jeho přirozené jazykové chování. Že je to spíše kalkul, aby se zalíbil té vrstvě svých voličů, kteří mají nejblíže k hospodě čtvrté cenové skupiny. Tím se třeba liší od Andreje Babiše, který se zejména v emočně vypjaté situaci bez užití vulgarit zřejmě neumí obejít. Obecně vzato – ten, kdo neumí rozlišovat mezi kultivovaným vyjadřováním a vulgaritami, velmi omezuje rejstřík svých výrazových možností. To je jako kdybyste chodila jen ve večerních šatech, nebo zase jen v tričku, ale neuměla to prostřídat dle situace,“ říká jazykovědec Karel Oliva v rozhovoru pro iDNES.cz.

Karel Oliva (twitter.com)
V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Kam až může politik s vulgarismy zajít? Napadá mě výrok, kterým prezident přirovnal premiéra ke svini.

To je ve veřejném vyjádření naprosto za hranou, i kdyby byla stanovena velmi liberálně. Ani prezident, ani Mirek Topolánek, na rozdíl od většiny ostatních prezidentských kandidátů, nemají to, čemu se v té nejjadrnější češtině říká zcela německým slovem: „kindrštube“. K tomu slovu samozřejmě máme i český ekvivalent: „slušné vychování“, ale sama asi cítíte, že to slovní spojení postrádá ten emocionální náboj. Některé přejímky z němčiny jsou kupodivu zemitěji české než jejich domácí ekvivalenty, a proto u posluchačů zabírají víc.

Premiér Sobotka mluví spisovně jako kniha, a u posluchačů mu to body nepřidá. Čím to?

Máte pravdu. Premiér mluví až strojově správnou češtinou. Svým projevem ovšem právě kvůli té chladné formální správnosti zbavené všech emocí také nikoho nestrhne. Je do jisté míry protipólem těch, kteří se vyjadřují až příliš emocionálně. A samozřejmě i tady platí, že nejlepší je „zlatá střední cesta“.

Nicméně zdá se, že Čechy vulgarismy baví. U vašeho pořadu Uzlíky na jazyku zaznamenal nejvíc zhlédnutí díl, v němž vysvětlujete jeden z nejznámějších vulgarismů.

Prostě vulgarismy si najdou širší publikum, i když je pojmeme z hlediska jazykovědy – což je mimochodem potřeba dělat, protože tato slova nemůžeme z jazyka vyloučit. A když už jste se o tom zmínila: každý ten uzlík je samostatným pátráním po vzniku nějakého slova či rčení, a občas se přitom vulgarismus objeví i tam, kde by ho snad nikdo nečekal. Například jsem teď vystopoval, že velmi vulgární původ má rčení „nechat někoho na holičkách“, které vypadá sice úplně nevinně, ale ve skutečnosti vzniklo ze zcela prvoplánového vulgarismu v italštině.

Celý text naleznete zde

19 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2017 v 9:14  

pane
Komárku,jak tento příspěvek souvisí se školstvím ?

Michal Komárek řekl(a)...
3. prosince 2017 v 9:25  

laimes28

Se vzděláváním, úrovní vzdělanosti, češtinou, používáním češtiny, citlivostí vůči různým způsobům používání jazyka... Děkuji! Hezký den!

Josef Soukal řekl(a)...
3. prosince 2017 v 9:37  

http://www.ascestinaru.cz/irena-smetackova-hana-novotna-petra-simeckova-zakovska-verbalni-vulgarita-o-prestavkach-a-o-vyucovani/

tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2017 v 10:19  

Pan Komárek argumentuje a jedná v České škole schválně přirozeně sprostě.

Michal Komárek řekl(a)...
3. prosince 2017 v 10:29  

Pane Týři, Vaše další pouze urážlivé a nevěcné příspěvky budu bez dalšího upozornění odstraňovat. Hezký den!

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2017 v 11:32  

dočkáme se zde i lexikální studie o českém jazyce v prostředí stavebnictví?

tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2017 v 11:50  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2017 v 11:51  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2017 v 11:58  

A maže, a maže, a maže.

A zdraví u toho Hezký den!

RP řekl(a)...
3. prosince 2017 v 17:20  

Pro mne jako učitele absolutně blbý článek... Nepotřebuji kopat do prezidenta.

tyrjir řekl(a)...
3. prosince 2017 v 19:46  

A maže, a maže, a maže.

Tentokrát beze stopy a bez pozdravu Hezký den!

vstek řekl(a)...
3. prosince 2017 v 22:53  

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Učitelé odmítají kopat do prezidenta. Co s tím uděláte, p. Komárku?

Simona CARCY řekl(a)...
4. prosince 2017 v 7:33  

Pane Paláte, rozumím, že nechcete přihřívat polévku útoků na hlavu státu. Na druhé straně je to jen a jen prezident, kdo vypouští arogantní, urážlivé a vulgární sentence, aniž by ho k tomu kdo nutil. Jde tedy o jeho svobodné rozhodnutí a v normální necenzurované diskuzi je zcela legitimní poukázat na všechny aspekty takového jednání.

Charlie řekl(a)...
4. prosince 2017 v 7:50  

Do mrtvol se nekope, proč by do něj měli kopat učitelé.

tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2017 v 16:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
4. prosince 2017 v 16:38  

Na druhé straně je to jen a jen prezident, kdo vypouští arogantní, urážlivé a vulgární sentence, aniž by ho k tomu kdo nutil. Jde tedy o jeho svobodné rozhodnutí a v normální necenzurované diskuzi je zcela legitimní poukázat na všechny aspekty takového jednání.

S tím nemohu nesouhlasím. Ani zdaleka není pravda, že jen a jen pan prezident se někdy vyjadřuje nesalónně. Můj názor na to tu byl ale několikrát smazán. Tato diskuse není necenzurovaná.

J.Týř

RP řekl(a)...
4. prosince 2017 v 20:10  

Simono, bohužel to není jen on a on, kdo se takto vyjadřuje... Mám dlouho divadelní předplatné u nás ve městečku, prý skupina 5P pro náročného diváka - prezidentovy výroky jsou ve srovnání s uměleckými vulgaritami slabým odvarem (a to i herci si aktuálně kopnutí často neodpustí).

Veronika Valíková řekl(a)...
4. prosince 2017 v 20:33  

:) Mně včera přišla na FB úžasná prezidentsko - antizemanovská kampaň - přijde do hospody idiot, hulvát.... atd. Jistě to taky dostáváte. Od volby prezidenta mám FB zaneřáděný protizemanovskými hnusy. PROČ TO MÁM ČÍST?

Na druhou stranu, pane Paláte, článek pana Olivy je trochu složitější, nekritizuje Zemana prioritně. Oliva je chytrý, myslí vlastní hlavou - a že je Zeman sprostý občas schválně, s tím souhlasím. Není jediný...

tyrjir řekl(a)...
5. prosince 2017 v 11:02  



článek pana Olivy je trochu složitější, nekritizuje Zemana prioritně. Oliva je chytrý, myslí vlastní hlavou

Souhlasím a dodávám:

Ano, Olivův rozhovor je zajímavý. Oliva je inteligentní. Inteligentní není ten poněkud bulvárně omezený nadpis článku iDnes. Za inteligentní nepovažuji Olivovo tvrzeni, že Babiš se bez vulgarit NEUMÍ obejít ("nemůže si pomoci"). Myslím, že tu spíš jde o pořadí priorit. Babiš v některých případech prostě NECHCE být korektně uhlazený například proto, že to považuje za zbytečnou ztrátu času i energie podobně jako Zeman. Této věci se Oliva dotknul zmínkou, že například Sobotkova nebo Drahošova uhlazenost ztrácejí smysl, když uhlazeně tvrdí nepravdu nebo uhlazeně mluví jen o vybraných částech složitějších problémů a vyhýbají se tím podstatným vécem, které lidem leží na srdci. Uhlazeně korektní nepravdy považuji i já za větší lidský i češtinářský prohřešek než občasné použití přiléhavého nesalónního výrazu v reakci na to.

J.Týř





Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.