Jak uspět v digitálním světě? Začít se musí už ve školce

pondělí 11. prosince 2017 ·

S digitálními technologiemi se dnes děti mají seznamovat už v mateřských školách. Vláda se už v roce 2014 usnesla, že vzdělávací systém musí připravovat na život v informační době a „vybavit každého jedince bez rozdílu takovými kompetencemi, které mu umožní se v takové společnosti uplatnit a využívat nabídky otevřeného vzdělávání v průběhu celého života“. Výuka se proměňuje tak, aby lépe odpovídala potřebám 21. století, alespoň v těch osvícených školkách. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Eva Opravilová (youtube.com)
Ministerstvo školství zařadilo digitální a informatickou gramotnost mezi priority – informatika by se už od příštího roku měla učit jinak a mnohem více než doposud. Počítá se také s tím, že se bude prolínat všemi předměty.

I podle předsedkyně Asociace předškolní výchovy Evy Opravilové digitální technologie do školek pronikají čím dál více. „Interaktivní tabule jsou už skoro běžnou záležitostí. My si ale dáváme pozor, abychom to nepřehnali a děti se stále setkávaly hlavně s přírodními materiály a běžnou manuální činností,“ míní Opravilová.

Co mají děti v mateřských školách s digitálními technologiemi povinně umět, stát zatím vůbec neurčuje. Jak moc s nimi školka pracuje, tak záleží hlavně na aktivitě učitelek. „Ty starší se do toho příliš nehrnou, to je pravda,“ říká Opravilová.

Celý text naleznete v dnešní příloze Hospodářských novin Inovace ve vzdělávání

4 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
11. prosince 2017 v 10:26  

Já bych začal už v prenatálním období rozvojovým programem tablet do každé dělohy.

Unknown řekl(a)...
11. prosince 2017 v 11:05  

chytrý mobil by měl být po 3. měs těhotenství na pupíku budoucí matky

tyrjir řekl(a)...
11. prosince 2017 v 12:01  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
11. prosince 2017 v 12:01  

Pane Komárku, nařizujete tu školám povinnou četbu Bakalových Hospodářských novin? :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.