Většina dětí by selhala při poskytnutí první pomoci

pondělí 11. prosince 2017 ·

Co když se kamarád těžce zraní a silně krvácí? Většina českých dětí by maximálně zvládla zavolat záchrannou službu. V situacích, kdy o životě a smrti raněného rozhodují minuty, by si nevěděly vůbec rady. Ještě horší jsou jejich znalosti o evakuaci, například při požáru či povodni. Vyplynulo to z testů České školní inspekce mezi žáky pátých až devátých tříd a víceletých gymnázií. Branná výchova, v níž byly tyto otázky probírány, zmizela ze škol již v roce 1991. Inspektoři proto zvažují revizi vzdělávacích programů. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



V testech první pomoci činila průměrná úspěšnost 54 procent. A pouze dvě pětiny by do příjezdu záchranky zvládly něco víc než „jen“ zavolat.

Nejhůř dopadli žáci v otázkách týkajících se obrany státu. Telefon na policii a hasiče sice zvládlo správně vyplnit až 98 procent deváťáků, když ale měli označit všechny správné možnosti, co si s sebou vzít z bytu při evakuaci – například kvůli požáru či povodni – uspěla jen tři procenta z nich. Často totiž vybírali odpovědi, že by ještě před opuštěním bytu „vypnuli ledničku a mrazničku“.

„Negativním zjištěním je především fakt, že podprůměrných výsledků dosáhli žáci v tématech, která pro ně jsou nebo mohou být reálnými životními riziky,“ říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Test v oblasti chování v rizikových situacích řešilo celkem 5851 deváťáků ze základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v celkem 197 školách. Odpovědět museli na 63 otázek zahrnutých do 35 úloh. Otázky se zaměřovaly na ochranu člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, ochranu zdraví, přípravu k obraně státu nebo bezpečnost v dopravě.

Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. prosince 2017 v 12:21  

nejsme v roce 1991,proberte se,já ač starý pionýr,svazarmovec,žák s brannou výchovou,školéním v autoškole a na vojně,bych dnes raněnému poskytl prvn-í pomoc pouze mobilním telefonem,že bych zavolal rychlou,je jiná doba a časy kdy jsem kšandama zastavoval krvácecení či vytahoval lidi z nabouraného auta jsou pryč,kdo by dnes riskoval nákazu hiv nebo místo vděku že jste někoho vytáhli tak soudní žalobu za neprofesionální zacházení?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.