Děti se především budou muset ve školách učit, jak zvládat změny, říká Ondřej Šteffl

pondělí 18. prosince 2017 ·

„Co budou děti potřebovat konkrétně, nevíme. Jestli to bude to, kdy a co byla Zlatá bula sicilská, co jsou láčkovci, lišejníky, nebo budou muset umět Ohmův zákon. Co ale víme, že svět, který na ně čeká, bude stále složitější. Zavedení televize trvalo 25 let, zavedení internetu trvalo deset let, zavedení mobilních telefonů trvalo tři roky. Svět se zrychluje a změny půjdou stále rychleji. Tedy děti se především musí naučit zvládat změnu,“ říká zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl, host Osobnosti Plus.

Ondřej Šteffl (facebook.com)
Šteffl mimo jiné říká:

„Lidé mají představu, že děti se nechtějí učit. Přitom jsou to stroje na učení. Evoluce nás vyvinula velmi zvláštním způsobem. Jsme druh s nejdelším dětstvím a mládím. Slon je dospělý v devíti letech. A to je mnohem větší. Příroda by zcela jistě dokázala udělat člověka dospělého během tří let. Ale vytvořila prostor na to, abychom se učili. A to děti chtějí, jen se často chtějí dozvídat a objevovat něco jiného, než jim dospělí a škola předkládají.



Celý rozhovor je ke stažení zde

7 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
18. prosince 2017 v 11:28  

Nezapomínáte, že je nejprve potřeba něco vědě? A teprve pak je možné zvládat změnu... Například když dítě na SŠ stále neumí zlomky nebo trojčlenku.

jir řekl(a)...
18. prosince 2017 v 12:26  

Tak, tak jinak je to pak život samá změna od ničeho k ničemu. Je to vidět všude kolem nás.

Nowak řekl(a)...
18. prosince 2017 v 12:30  

Dřív byl život beze změn, asi pěkná nuda.
Moji prarodiče prožili 2 války, dědeček byl v první válce, v 50. letech byl ve vězení, strýc v uranových dolech. Moji rodiče prožli jen jednu válku,tátovi v 50. letech nabídli karieru- stačilo, aby se rozvedl a dodali by mu poctivou dělnicckou manželku a mohl výš. Praročům i rodičům sebrali obchod. U maminky se v 48 letech objevil nádor, za 5 let dalšízcela jiný, žemřela před důchodem. - Život beze změn, stále stejný ...
(Ani nezažili koncentrák.) Co zažili předkové pana Šteffla? Klídek?
Čeká dnešní děti proměnlivější budoucnost?

mirek vaněk řekl(a)...
18. prosince 2017 v 12:42  

Mám obavu, že ty změny pana Šteffla budou podobného rázu, jako uvádí Nowak. Neuvědomuje si, že výdobytky techniky nespadly z nebe a že jsou vykoupeny tvrdou prací. Nevzdělanost obyvatelstva k lepším alternativám v budoucnosti nepovede. Povede jen k bídě, xenofobii extrémismu a k boji o přežití.
Snižování nároků na naše děti je do budoucnosti těžce hendicepuje.

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2017 v 13:00  

Nowak

Mohl bych Váš příspěvek použít jako samostatný text? Nechtěl byste ho případně pro ten účel ještě trochu upravit, rozvést? Děkuji! Hezký den!

Nowak řekl(a)...
18. prosince 2017 v 16:01  

Ano, souhlasím.
Ještě dodám, že si při podobných diskuzích vždy vzpomenu na písničku Jarka Nohavici o krásném 20. století Kdybych se narodil před 100 léty:
https://www.youtube.com/watch?v=Et-NNvPXFkY

Michal Komárek řekl(a)...
18. prosince 2017 v 16:14  

Děkuji! Hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.