Radek Sárközi: Ve školství chybí 60 miliard. Napraví to poslanci?

pondělí 18. prosince 2017 ·

„ V současné době jednají poslanci o podobě státního rozpočtu na rok 2018. Zatímco hrubý domácí produkt České republiky roste a výdaje se neustále zvyšují, na školství jde rok od roku menší procento finančních prostředků. Napraví to poslanci a posílí kapitolu školství, nebo se bude čekat další rok na nový státní rozpočet?,“ píše Radek Sárközi v MF DNES.


Radek Sárközi (facebook.com)
Často se hovoří o nízkých platech učitelů, které jsou nejnižší v celé Evropské unii (předběhlo nás i Slovensko), ale to není vše. Školy nemají peníze na pomůcky a nové moderní učebnice. Chybějí finanční prostředky na nákup výpočetní techniky, výukový software a konektivitu škol. Třídy jsou často přeplněné. Ve školách chybí pomocný personál (psychologové, speciální pedagogové, asistenti, sociální pedagogové, administrativní síly). V řadě oblastí ředitelé marně shánějí kvalifikované učitele.

Pokud se podíváme na vývoj výdajů na školství v poměru k HDP, zjistíme, že od roku 2011 trvale klesají. V roce 2011 činily výdaje ze státního rozpočtu na školství 4,3 % HDP, v roce 2016 pouhých 3,7 % HDP – průměr zemí EU je přitom 5,1 % HDP. Aby se Česká republika dostala na průměr EU, musel by se školský rozpočet navýšit o 38 %. To je 66 miliard korun.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. prosince 2017 v 14:41  

ve školství nic nechybí , na školství lze výrazně ušetřit a ještě tím zvýšit jeho kvalitu

Radek Sárközi řekl(a)...
18. prosince 2017 v 15:54  

Čtyři poslanci mi napsali, že podávají pozměňovací návrhy ve prospěch školství. :-) http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?t=2&o=8

Radek Sárközi řekl(a)...
18. prosince 2017 v 16:26  

Celý článek naleznete zde:
http://www.pedagogicka-komora.cz/

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.