Debaty o rozpočtu se točí kolem školství a sociálních služeb. Na navýšení peněz pro školství se poslanci zatím neshodli

středa 13. prosince 2017 ·

Dvě témata budou dominovat při pátečním projednávání zákona o státním rozpočtu. Strany už předem oznamují, že řeč bude hlavně o zvýšení peněz pro sociální služby a také pro školství. Zatím ale nemají jasnou představu o tom, odkud peníze navíc vzít. Přesouvat je mohou jen mezi jednotlivými kapitolami, celkové příjmy a výdaje, včetně plánovaného padesátimiliardového schodku, už poslanci odhlasovali minulý týden. Informují Hospodářské noviny.


Poslanec lidovců Marek Výborný uvedl, že druhou prioritou strany – první jsou sociální služby - jsou peníze na vyšší platy učitelů. Ti už od listopadu dostali přidáno patnáct procent, stejné zvýšení lidovci žádají i na září příštího roku. „Znamenalo by to navýšení peněz do školství o 3,8 miliardy korun,“ řekl poslanec.

Pro by byli i poslanci za STAN. „Školství je třeba podpořit, aby naše země nebyla montovnou, ale stala se vzdělanostní ekonomikou,“ uvedl Farský s tím, že konkrétní čísla strana představí na pátečním jednání sněmovny.

Piráti by přesunuli do školství peníze z rozpočtu ministerstva vnitra. „Měly by jít hlavně na platy doktorandů,“ řekl člen rozpočtového výboru za piráty Mikuláš Ferjenčík.

Navýšení peněz pro učitele i pro další pracovníky ve školství, třeba ve školních jídelnách, však odmítá největší sněmovní strana ANO.

Prohlášení politiků tak ukazují, že zatímco na potřebě nalézt prostředky pro pracovníky v sociálních službách se strany shodnou, ve školství se bude spíše čekat na případné úspory v rozpočtu. Ty by se mohly v době rekordně nízké nezaměstnanosti objevit například ve fondech sociálních dávek.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
13. prosince 2017 v 9:15  

"ve školství se bude spíše čekat na případné úspory v rozpočtu."

Takže rozumný kantor nečeká a utíká. Zapomeňte na předvolební sliby.

Necelé 4 miliardy do jsou u nás 4 km dálnice a ta je důležitější.

Podnikatel nepotřebuje vzdělané obyvatelstvo, které by mu mohlo být konkurencí. Potřebuje dělníky. Na to stačí pár ztroskotanců na škole, kteří je pohlídají naučí bídně číst psát a počítat a pak si je ve fabrice zaučí.

Vlastní děti dá do soukromých škol či jim zaplatí školy v zahraničí. Tak se nedivte.

Jedna generace dětí už destabilizací a likvidací vzdělanosti prošla a ještě jedna aby poslední odborníci na školách odešli do penze a nebude cesty zpět. Možná přijdou noví učitelé z východu, ale Cyril a Metoděj to nebudou.

Vladimír Stanzel řekl(a)...
13. prosince 2017 v 9:50  

Copak na to řeknou naše odbory? Že by Dobšík kolaboroval i s ANO?

Radek Sárközi řekl(a)...
13. prosince 2017 v 13:34  

České školství je dlouhodobě podfinancované
http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/12/ceske-skolstvi-je-dlouhodobe.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.