Střední školy berou moc žáků, kteří na studium nestačí

pátek 24. listopadu 2017 ·

V Česku existují čtyřletá gymnázia, kam přijali žáky, kteří z možných 100 bodů v přijímacích zkouškách získali jen šest. Patnáct procent uchazečů pak nedosáhlo ani na doporučené minimální skóre – přesto se na školu většinou dostali. Právě dokončená analýza výsledků letošních prvních celostátních zkoušek na střední školy s maturitou ukázala, že uspěli i zájemci s katastrofální úrovní znalostí. Důvodem je to, že školy dostávají peníze podle počtu žáků, ředitelé jsou motivovaní jich přijmout co nejvíc. Informují Hospodářské noviny.


Více než 86 tisíc žáků psalo testy z češtiny a matematiky v dubnu, za každý z předmětů mohli získat 50 bodů. Podle Cermatu, ministerské instituce, která zkoušky pořádala, by ředitelé neměli brát žáky se ziskem horším než 20 bodů v češtině a 10 bodů v matematice. Pokud by se toho školy držely, neprošlo by asi procento uchazečů o gymnázia, 10 procent zájemců o střední odborné školy, 21 procent těch, kteří se hlásili na učiliště, a téměř polovina všech přihlášených na nástavby.

To je ale zatím hypotetická situace. Žádná státem nařízená hranice pro přijetí neexistuje, ředitelé mohou vzít, koho chtějí, bez ohledu na výsledek testů. A také to tak často dělají. „Nevzali jsme opravdu jen pár nejhorších. Ale viděl jsem, že řada škol neměla ani jednoho nepřijatého,“ řekl krátce po zkouškách ředitel Střední průmyslové školy Třebíč Zdeněk Borůvka. Například na přijetí do oboru mechanik elektrotechnik u nich stačilo 15 bodů ze 100.

Jednotné zkoušky se přitom chystaly proto, aby na maturitní obory nechodili žáci, kteří na jejich vystudování nemají. Součástí zákona původně byla i státem určená minimální hranice pro přijetí. Ta se ale nakonec ukázala jako politicky neprůchodná, a proto zmizela. Podle řady ředitelů škol nemají zkoušky bez minimální hranice cenu. Na druhu stranu ministerstvo školství říká, že právě ředitelé se povinné hranici bránili. „Školské asociace požadovaly, aby právo rozhodovat o přijetí žáků bylo ponecháno výhradně ředitelům škol. Ale každá škola je povinna zveřejnit nejnižší bodové hodnocení přijatého žáka,“ uvádí ministerstvo školství s tím, že si pak uchazeči spolu s úspěšností u maturit mohou o škole udělat obrázek sami.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 9:45  

Dvacet let jsou školy placené podle počtu žáků a berou každého, koho mohou vzít. Nikoho to nezajímalo. Teď se to víří místo proklamované změny financování. Ale reálná změna je stále jen ve slibech. Stále nejsou lepší kritéria kvality, než testy přijímaček a maturit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.