Dobšík: Školy mají dost peněz na růst tarifů učitelů i příplatky

pátek 24. listopadu 2017 ·

Školy nemají podle odborů důvod snižovat učitelům odměny nebo osobní příplatky kvůli jejich listopadovému navýšení platů o 15 procent. Ředitelé škol dostanou na růst ohodnocení dostatečné množství peněz, aby mohli učitelům přidat, řekl ČTK předseda školských odborů František Dobšík. Reagoval tak na informace sdružení Pedagogická komora a Učitelská platforma, podle kterých ředitelé kvůli nedostatku peněz některým učitelům snížili osobní příplatek, aby jim mohli zvednout tarifní složku platu.


Dobšík uvedl, že krajské úřady dostaly celkem o 25 milionů korun méně, protože ministerstvo financí poslalo peníze na navýšení podle loňských zářijových platů. Ministerstvo školství přitom růst vypočítalo podle letošního září. Podle Dobšíka to ale není velký problém. Například Moravskoslezský kraj dostane o dva miliony korun méně. "Když to (kraje) rozpočetly na školy, tak jsou to stokoruny na školu," vypočítal.

Dále řekl, že se ptal ve více než polovině krajů a žádný důvod ke snižování osobním příplatků či odměn nezjistil. Popřel, že by některý kraj naváděl ředitele, aby zaměstnancům snižovali osobní příplatek, jak to uvedla Pedagogická komora. Kraje podle něj naopak vyzvaly ředitele škol, aby tento týden do středy daly vědět, zda jim budou peníze stačit. "Pokud by musely snižovat odměny, tak se měly ozvat a řešily by to z rezervy," dodal.

Ani předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová nemá informace o potížích s vyplácením zvýšených platů a s osobními příplatky, jak to tvrdí Pedagogická komora. Podle ankety spolku, který má 1500 členů, se nezákonné snížení osobního příplatku týká pěti procent respondentů. "Kdyby nějaký problém byl, tak by mi, myslím, kolegové dali vědět, určitě by se ozvali," řekla Schejbalová ČTK.

Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Pepa řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 7:07  

Pět procent není nula procent.... nebo se mýlím?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 8:41  

Včera TN Nova 23.11 říkaly pravý opak a i pan Dobšík tam přitakával. Prostě opět mlžení, jako jsme zvyklí.....Stát - můžou za to kraje, kraje - může za to stát, odbory - všechno je v pořádku atd atd

Radek Sárközi řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 10:23  

Pedagogická komora se pokusila celou situaci shrnout v tomto článku:

Chaos kolem učitelských platů
http://www.pedagogicka-komora.cz/2017/11/chaos-kolem-ucitelskych-platu.html

Radek Sárközi řekl(a)...
24. listopadu 2017 v 13:16  

Oficiální informace z krajů o chybějících penězích od MŠMT pro školy

Pedagogická komora oslovila všechny kraje, aby zmapovala situaci. Citujme z obdržených informací od krajů o krácení financí z rozvojového programu Zvýšení platů pedagogických pracovníků a nepedagogických zaměstnanců regionálního školství:
- Středočeský kraj - nedorovná
(Informace z dalších krajů postupně zveřejňujeme na našem webu...)

Pedagogická komora, z.s., zdůrazňuje: Kraje, ředitelé, učitelé i další zaměstnanci škol jsou obětí situace, kterou způsobilo ministerstvo školství tím, že pokrátilo prostředky o 1,3 %.

www.pedagogicka-komora.cz

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.