Cermat vydal souhrnnou zprávu o jednotných přijímačkách. Doporučuje „posílit průběžnou kontrolu kvality výuky (na základě měření výkonu žáků)"

středa 15. listopadu 2017 ·

V závěru souhrnné zprávy o jednotných přijímačkách Cermat přináší následující doporučení: V oblasti kvality vzdělávání: 1. Posílit průběžnou kontrolu kvality výuky (na základě měření výkonu žáků) 2. Hledat cesty zvýšení kvality vzdělávání v oblasti komunikačních dovedností v mateřském jazyce, jejichž tristní úroveň ukazují zejména výsledky maturitních zkoušek konaných formou písemné práce. 3. Posílit hodinové dotace matematiky na druhém stupni ZŠ.


V rámci konceptu vzdělávacího systému:

4. Řešit problém středních škol, který spočívá ve stále se zvyšující obtížnosti vyrovnání se s velmi rozdílnou a často prokazatelně nízkou úrovní vědomostí a dovedností absolventů základních škol, a to zejména v matematice.

a. Ověřit a v rámci vzdělávání pedagogů nabídnout efektivní metody výuky. b. V rámci reformy financování podpořit výuku v menších skupinách (dělení hodin, apod.)
c. Stanovit jednoznačné požadavky na úroveň vědomostí a dovedností v uzlových bodech vzdělávací dráhy.

5. Kariérové poradenství – podpořit rodiče a žáky při rozhodování o další cestě vzdělávacím systémem (po ZŠ a v rámci prvních ročníků SŠ)
6. Zvýšit platy učitelů, posílit pravomoci ředitelů a současně uložit zřizovatelům kontrolu práce ředitelů.

V rámci řešení lokálních disproporcí výsledků vzdělávání:

 7. Analyzovat příčiny lokální determinovanosti špatných výsledků přijímacích i maturitních zkoušek a poskytnout zřizovatelům relevantní údaje a doporučení (oborová struktura, optimalizace škol atd.).

Samostatnou kapitolu by měla tvořit průprava pro společné vzdělávání, a to jak pro správnou identifikaci mimořádně nadaných žáků, tak i žáků vyžadujících specifické přístupy a metody vzdělávání.

Souhrnná zpráva včetně přílohy je ke stažení zde

4 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 12:39  

Ef off, cermatčíci.

Simona CARCY řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:13  

Ach ich, tajnej. To jste se na moc nezmohl. Třeba ale víte, proč šéfredaktor šoupnul kus textu do uvozovek, když není nejmenšího důvodu takové odborné doporučení ironizovat. Je totiž škoda, že to, co by jeden čekal, že je samozřejmé, musí Cermat pro školy znovu objevovat. Pokud všichni rezignují ve vzdělávacím procesu na překonání určených milníků, pak nepomohou ani ještě hlubší analýzy. Lidé jako vy pak navíc obrazu posledních snažících se učitelů škodí. Vy jste takovej ovčáček České školy. (Pro pana Komárka - nejde o urážku, ale o ocenění).

Michal Komárek řekl(a)...
15. listopadu 2017 v 13:15  

Simona CARCY

Neporozumění tomu, co je "citace"? Hezký den!

Simona CARCY řekl(a)...
16. listopadu 2017 v 10:43  

Nojo, někdy u vás jsou ty uvozovky ironie a jindy citace, podle toho, jak se vám to hodí. Oportunismus v negližé.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.