Bouře kvůli slučování škol: Změny, sliby a kritika

středa 29. listopadu 2017 ·

I přes protesty z Hořic, Hostinného, Trutnova či Nového Bydžova posvětili krajští radní včera záměr na úpravy středního školství v kraji, tedy optimalizaci. Vybraných 21 středních škol chtějí přeměnit v 10 velkých zařízení. Pokud návrh schválí i zastupitelé, zasáhne kraj do rozložení vyučovaných oborů a oseká počet míst v prvních ročnících. Informuje MF DNES.


Martina Berdychová (vychodocesi2.cz)
„Kroky směřující ke sjednocení středních škol a učilišť povedou ke snížení celkového počtu nabízených míst v prvních ročnících středních škol o 1 987 míst, přitom zůstane zachována výuka na všech stávajících místech. V žádném z měst školu nerušíme,“ obhajuje záměr radní pro školství Martina Berdychová.

Přestože do pondělka zbývá ještě pět dnů, atmosféra houstne a slučovací plány se kvůli tomu údajně narychlo přepracovávají. „Situace se mění z hodiny na hodinu a to, co platilo dnes ráno, v poledne už zase neplatí. Proto se k plánům nemůžu vyjádřit,“ říká například Zbyněk Hruška, ředitel Integrované střední školy v Nové Pace, jež by se podle původních návrhů měla spojit se SOŠ a SOU ve Vrchlabí.

Důležitější než ekonomické důvody jsou podle radní Berdychové klesající počty dětí. V nenaplněných školách, které se o ně přetahují, totiž klesá kvalita vzdělávání. Loni veškeré střední školy v kraji nabídly 9 278 míst, ale z devátých tříd základních škol vyšlo jen 4 158 žáků.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES
Text k tématu na iDNES.cz naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 12:37  

slučování neboli optimalizace jest super adrenalinový zážitek,zažil jsem dvakrát,vřele doporučuji,skvělá zkušenost

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.