Střední školy se musí změnit. Česko má příliš odborných škol na úkor všeobecného vzdělání.

středa 29. listopadu 2017 ·

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) patří Česko a Slovensko k zemím, jichž se automatizace a robotizace dotkne nejvíce. Z její červencové analýzy trhu práce vyplynulo, že se má týkat kolem 45 procent pracovních pozic. Nejvíce by se o místo měli bát zaměstnanci se střední kvalifikací v technickém odvětví. Jejich pracovní pozice nebudou vyžadovat jen drobnou obměnu kvalifikace, ale spíše diametrálně jiné dovednosti a převážně vyšší vzdělání. Na tyto předpovědi by měly školy reagovat, to se ale zatím příliš neděje. Tématu se věnuje konference Kam kráčíš Česko. Informují Hospodářské noviny.


„Český vzdělávací systém je stále nastaven tak, aby masivně ‚vyráběl‘ absolventy právě se střední kvalifikací. Je to důsledek společensko-ekonomické skutečnosti druhé poloviny 20. století, která už je historií,“ upozorňuje Bob Kartous ze vzdělávací organizace EDUin, který pro konferenci Aspen Institutu a Hospodářských novin Kam kráčíš, Česko 2017 připravil studii o vzdělávání. Podle OECD na odborné školy nebo učiliště chodí v Česku zhruba tři čtvrtiny dětí, což je přibližně o třetinu více než průměr jejích členských zemí. „Přesto na vysoké školy odchází velký počet absolventů středních škol a pak jim chybějí znalosti z matematické, čtenářské či digitální gramotnosti,“ míní Kartous.

Zpráva také připomíná, že se nám za 25 let nepodařilo zvýšit podíl studentů všeobecného vzdělání, tedy čtyřletých gymnázií, kam žáci nastupují po deváté třídě.

Na druhé straně právě od podniků a firem zaznívá, jak jim chybí zejména technicky vzdělaní zaměstnanci. Problém ale bude spíše v tom, že absolventi odborných škol a učebních oborů se ve výuce často nenaučí to, co firmy potřebují, než že by jich bylo málo. Podle současného ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD) ale rozhodně není důvod k tomu, podléhat tlakům podniků a pořádat akce, které mají motivovat mladé lidi, aby se do těchto oborů hlásili. „V tom problém není, spíš bychom se měli soustředit na to, aby se studium začalo podobat duálnímu systému, jako to mají třeba v Rakousku. Tedy zaměřit se na kvalitu a také na všeobecné vzdělání na takové úrovni, aby absolventi nebyli za deset let nezaměstnatelní,“ míní Štech.

Celý text naleznete zde

8 komentářů:

krtek řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 7:52  

Rozumím-li tomu dobře, je potřeba základní vzdělávání roztáhnout na 13 let, na SVVŠ to trochu opepřit náznaky někdejší středoškolské látky a půlku maturujících ještě protáhnout VOŠ a bakalářskými stupni VŠ. Ale jo. Analfabetismus už roste, s česky prováděnou inkluzí docílíme rozvratu základních škol a doporučení OECD se bude jevit jako záchranný pás. Musím se pozeptati v OECD, zda to tak mysleli.

krtek řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 7:54  

JO a ještě pro Kartouse - co si pamatuji, tak gymnazistům zase na vysokých školách chybí odborné základy. Tak co s tím?

krtek řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 8:41  

A ještě jeden odkaz dívající se na problém trochu jinak: HN: Robotizace zasáhne vysokoškolsky zdělanou třídu. Tož tak

Jiri Janecek řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 8:52  

No, nevím, ale těch pět let, co sem chodím, někteří experti omílají dokola furt to samé... Není to taky spamování?

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 9:10  

při dnešních kreativních hravých formách vzdělávání se nestihne za 9 let probrat učivo,takže jej musíme zredukovat a protáhnout to na 12 let

Kantůrek řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 9:13  

"Nejvíce by se o místo měli bát zaměstnanci se střední kvalifikací v technickém odvětví."
Tak hlavně aby to někdo nezapomněl říct jim a jejich zaměstnavatelům, jinak by se klidně mohlo stát, že se nestane vůbec nic...

"Český vzdělávací systém je stále nastaven tak, aby masivně ‚vyráběl‘ absolventy právě se střední kvalifikací."
To by mě zajímalo, jak se takový systém do takové konfigurace nastavuje. Na VŠ odchází absolventi gymnázií i SOŠ. Poměr je různý, ale ona je jaksi různá i zaměstnatelnost čerstvých absolventů obou typů středních škol.

upozorňuje Bob Kartous ze vzdělávací organizace EDUin
Dodnes jsem netušil, že EDUin je, krom všeho ostatního, i vzdělávací organizace...

"Podle OECD na odborné školy nebo učiliště chodí v Česku zhruba tři čtvrtiny dětí, což je přibližně o třetinu více než průměr jejích členských zemí."
Tak abychom to trochu konkretizovali, tak u nás chodí na gymnázia zhruba o polovinu méně dětí, než na SOŠ a SOU (podle dat ČSÚ). To je jako málo? Natož když si uvědomíme, že značný počet těch na SOŠ má studijní potenciál odpovídající tak pro to SOU.

"Přesto na vysoké školy odchází velký počet absolventů středních škol a pak jim chybějí znalosti z matematické, čtenářské či digitální gramotnosti,“ míní Kartous."
K tomuto jsou nějaká data, nebo je to skutečně pouze mínění dojmologické? Já mám například informace, že na lékařských a technických fakultách mají často v některých předmětech problém gymnazisté.


Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 12:47  

Psal to vůbec za střízliva? Vždyť to nemá ani patu, natož hlavu... Tak čeho teda je moc a čeho málo?

Tlumočník řekl(a)...
29. listopadu 2017 v 17:54  

Tak to je poprvé, kdy s Bobem souhlasím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.