Zažít gympl jinak. Reportáž o alternativní třídě na gymnáziu Na Zatlance

pondělí 30. října 2017 ·

Cílem projektu je nabídnout alternativní gymnázium dětem, které jsou chytré a chtějí se toho hodně dozvědět, ale prioritou pro ně není získat maximum encyklopedických znalostí, nýbrž naučit se diskutovat, kriticky myslet, spoustu věcí si reálně vyzkoušet a dostat prostor rozvíjet se v tom, v čem jsou dobré. Alt je svým způsobem experiment. Jistě, v Česku existují soukromé střední školy, kde se učí jinak, než bývá zvykem. Obvykle se tam ale platí vysoké školné. Ještě nikdy se podobná třída neotevřela na běžné veřejné střední škole, zdarma, navíc vedle tříd, kde standardně zvoní a studenti se připravují na jednotlivé předměty. Reportáž o alternativní třídě na pražském gymnáziu Na Zatlance přinášejí Hospodářské noviny.


Jitka Kmentová (repro ČT)
Po způsobu vyučování, kde hlavní nejsou známky, ale přístup k dětem a celkový rozvoj osobnosti, je přitom v poslední době čím dál větší poptávka. Vidět je zejména na základních školách, postupně se ale začíná přesouvat i na střední školy. Zrovna minulý týden oznámili radní Jihomoravského kraje, že chtějí alternativní třídy zavést systémově na třetině krajských gymnázií a postupně do všech středních škol.

Třída, v níž je 32 studentů, se nijak nevymyká standardu. Vpředu popisovací tabule, projektor, u učitelského stolu počítač. Lavice, vzadu nástěnka. Na vybavení tedy alternativa náročná není. Finančně náročnější už je příprava úplně jiného stylu výuky. „Díky grantu a penězům od zřizovatele, které se škole podařilo získat, jsem mohl nastoupit jako projektový manažer a rok se věnovat hlavně přípravě programu, učit jen okrajově. Na přípravě se ale podílelo asi 12 učitelů, kteří to dělali převážně z nadšení ve svém volném čase,“ popisuje třídní učitel Lukáš Šlehofer.

Všechna opatření, jako zrušení jednotlivých předmětů, vyučování v blocích či pohyblivé přestávky, jsou v souladu s tím, co veřejným školám předepisuje stát. Teoreticky by si to mohly dovolit všechny školy, kdyby chtěly. Co je tedy podle ředitelky gymnázia Jitky Kmentové potřeba k tomu, aby se taková třída otevřela na státní škole? „Základem jsou učitelé, kteří se stále chtějí učit a mají spoustu energie, bez nich by to nešlo. Pak pro nás byla důležitá podpora zřizovatele a odborníků ve vzdělávání, se kterými jsme se radili. A nakonec odvaha, samozřejmě,“ směje se.

Učitelé zapojení do projektu mají za energii, kterou do něj vkládají, jen malý příplatek „v duchu státních příspěvků do školství“, jak říká Kmentová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.