Na jednu učitelku mateřinky by mělo být pět až sedm dětí, míní pedagog

pondělí 30. října 2017 ·

Málokterý vysokoškolský pedagog má tak blízko k učitelkám mateřských škol jako Marek Herman z Univerzity Palackého v Olomouci. Každý týden je potkává na svých seminářích. I proto je z 11 tisíc podpisů pod jeho peticí proti novele školského zákona, která ukládá mateřským školám povinnost přijímat od roku 2020 děti už od dvou let, trochu rozpačitý. „Když to srovnám s jinými peticemi, měl bych se radovat. Ale učitelek v mateřských školách je zhruba 30 tisíc. Potkávám se s nimi pravidelně a jejich hlas se mi zdál strašně silný a jednotný. Proto mě trochu zklamalo, že se to neodrazilo ve vyšším počtu podpisů,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Marek Herman (archiv Marka Hermana)
Co s peticí plánujete udělat?

Chtěli jsme mít silný mandát a s ním jít za politiky. Mým cílem byla novela, která by předchozí rozhodnutí vzala zpět. Tedy aby dvouleté děti do školky mohly, ale neměly na to zákonný nárok. Někteří politici se však ozývají sami. A my už nyní pracujeme na krocích, jak zlepšit podmínky učitelek ve školkách.

V jakém smyslu?

Klíčovou věcí jsou pro mě počty dětí ve třídách. Myslím si, že na jednu učitelku by mělo být pět až sedm dětí. Vím, že si většina lidí myslí, že jsem se zbláznil. Já tomu ale věřím, jen musíme spočítat, na kolik by to stát přišlo peněz. Kdyby se to podařilo, celý systém předškolního vzdělávání by se zklidnil. Učitelky ve školkách jsou výborné, ale jsou unavené, mnohdy až vyčerpané. To je ten největší problém.

Celý rozhovor naleznete zde

1 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
30. října 2017 v 13:05  

Z petic si ti nahoře dělají blázny. A vůbec se nestydí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.