Tomáš Čížik: Neučíme naši mladou generaci, jak lehké je zmanipulovat informace

sobota 28. října 2017 ·

Vypadalo to jako další důkaz rostoucího vlivu jednoho z nejprominentnějších ultrapravicových politiků na Slovensku, když vyšly nedávno výsledky průzkumu veřejného mínění, podle něhož tento politik zvítězí začátkem příštího měsíce v komunálních volbách, píše na serveru Coda Story Michael Colborne. Průzkum provedla firma jménem VISIT BB a široce ho sdíleli stoupenci Mariána Kotleby a jeho Ľudovej strany Naše Slovensko poté, co ho jako první zveřejnil populární konzervativní server Hlavné správy. Avšak Hlavné správy to nejdůležitější vynechaly. Ani firma VISIT BB, ani její průzkum veřejného mínění neexistují. Informují Britské listy.


Tomáš Čížik (cenaa.org)
Na to poukazuje Tomáš Čížik z bratislavského Střediska pro evropské a severoatlantické záležitosti. Čížik organizuje semináře pro slovenské středoškolské studenty o mediální gramotnosti a o kritickém myšlení, aby se dokázali obrnit před propagandou, kterou tyto servery šíří. Avšak z toho, co Čížik dosud zažil, je zjevné, že studenti se budou muset ještě hodně učit.

"Oni si vůbec nejsou vědomi, že čtou fake news, vymyšlené zpravodajství a konspirační teorie," říká. Je to informační vakuum, kterého Kotleba a mnoho serverů, které ho nyní podporují, využívají naplno. Šíří známý sortiment vymyšlených zpráv, zuřivé a nenávist vyvolávající rétoriky a konspiračních teorií.

Vezměme si například "Parlamentné listy". Ty nabízejí pravidelnou dietu zuřivých článků proti uprchlíkům. Jeden například varoval, že prý vzrůstající počet cizinců učinil, že Slovensko se stalo "cílovou zemí pro atentáty". Ve stejném duchu nedávno tvrdil server Zem a vek, že vítězství ve francouzských parlamentních volbách zajistila Emmanuelu Macronovi "americká židovská lobby".

Jak Čížik přednáší ve školách po celém Slovensku, říká, že je ohromen, kolik studentů je ochotno věřit všem těmto falešným zprávám, mnohé z nichž se šíří prostřednictvím Facebooku, což je pro studenty jejich hlavní zpravodajský zdroj. Obává se, že je příliš pozdě na to změnit jejich zvyky, protože už jsou na střední škole. "Neučíme naši mladou generaci, jak lehké je zmanipulovat informace," zdůrazňuje.

Tato internetová informační džungle vytvořila perfektní situaci pro Kotlebu a další extremisty, aby získali voličskou podporu. Z nedávných průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Kotlebova Ľudová strana je třetí nejpopulárnější stranou na Slovensku a nejpopulárnější stranou u slovenské mládeže. Někteří analytikové předpovídají, že jeho strana by mohla ovládnout po listopadových volbách několik dalších regionů na Slovensku.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.