Oxford a Cambridge čelí nařčení z rasismu

sobota 21. října 2017 ·

Britské univerzity v Oxfordu a Cambridgi čelí obviněním ze segregace. Labouristický poslanec David Lammy dokonce elitní univerzity obvinil z rasismu. Zjistil totiž, že třináct z kolejí neboli fakult Oxfordské univerzity za posledních šest let nenabídlo studium ani jednomu černošskému žadateli, který skládal příslušnou přijímací zkoušku. Údaje z Cambridgeské univerzity ukazují, že ve sledovaném období každoročně nepřijala žádného černošského studenta zhruba čtvrtina fakult. Informuje ČTK.


David Lammy (twitter.com)
Lammy také zjistil, že mezi roky 2010 a 2015 pouze tři z 32 kolejí Oxfordské univerzity nabídly každoročně studium alespoň jednomu žadateli černé pleti. Oxfordská vysoká škola Oriel College za celou dobu přizvala ke studiu pouze jednoho jediného černocha.

Lammy uvedl, že podle těchto údajů jsou univerzity v Oxfordu a Cambridgi pro Británii vysoce nereprezentativní.




Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
21. října 2017 v 9:11  

A nemůže to být prostě tím, že si univerzity vybírají studenty podle jejich předchozích výsledků?

Pepa řekl(a)...
21. října 2017 v 15:24  

Podíval jsem se i na zdrojový text (myslím, že byl delší jen o jeden odstaveček); musím konstatovat, že mě napadlo totéž, co pana Soukala, jen jsem to nenapsal. Popravdě, ve zdrojovém textu jsem čekal právě informaci, jak vypadá přijímací řízení na zmíněné univerzity vcelku, abychom si mohli hned udělat obrázek, jestli jsou slavné školy opravdu rasistické, nebo jestli si pan poslanec jen honí triko. Kdyby to bylo u nás, vsadil bych si na druhou možnost, ale v Anglii nevím. Dodá někdo alespoň na ČŠ potřebné podrobnosti, když už novináři iDnes selhali? Třeba správce a arbiter stránek? Děkuji!

Kantůrek řekl(a)...
21. října 2017 v 21:31  

Také mě zajímalo, jak vypadá takové přijímací řízení, takže jsem zkusil Google a ten mi mezi prvními odkazy nabídl tento https://eduworld.sk/cd/eliska-herinkova/3076/ako-sa-dostat-na-oxford-ci-cambridge Koukl jsem ještě na několik dalších odkazů a udělal si o celé kauze obrázek.

Josef Soukal řekl(a)...
21. října 2017 v 22:04  

Na původní článek je odkázáno v českém článku. Příčinami specifické skladby studentů (nejen z rasového hlediska) se nezabývá.

Josef Soukal řekl(a)...
22. října 2017 v 15:52  

Pro odlehčení, ale nejen to: http://www.ascestinaru.cz/stefan-svec-klic-k-urcovani-nacku/

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. října 2017 v 19:14  

I o rasizmu na univerzitách v USA:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/usa-rasisticka-provineni-1-dc5-/p_zahranici.aspx?c=A171011_164212_p_zahranici_wag

http://neviditelnypes.lidovky.cz/usa-rasisticka-provineni-2-dct-/p_zahranici.aspx?c=A171015_211813_p_zahranici_wag

http://neviditelnypes.lidovky.cz/usa-nejcastejsi-americke-obvineni-teto-doby-fzn-/p_zahranici.aspx?c=A170910_223504_p_zahranici_wag

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.