Ministerstvo likviduje přípravu speciálních pedagogů, tvrdí vysoké školy

pátek 20. října 2017 ·

Osm vysokoškolských pracovišť vyzvalo ministra školství, aby změnil novou metodiku speciální pedagogiky. Ministerstvo podle nich snižuje kvalitu přípravy speciálních pedagogů. Kritizují prodloužení studia pro získání odborné kvalifikace speciálního pedagoga i zrušení specializací v bakalářském studiu. K protestu se připojila Asociace děkanů pedagogických fakult. Informuje ČTK.

Jiří Langer (upol.cz)

Nový metodicky pokyn ministerstva platí od 5. října a upravuje požadavky studijních programů pro získání odborné kvalifikace speciálního pedagoga. "V době, kdy Česká republika investuje obrovské peníze do inkluze, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR likviduje svým postojem budoucí přípravu učitelů škol zřízených pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami a snižuje kvalitu přípravy budoucích speciálních pedagogů, kteří jsou pro inkluzi naopak zcela zásadní," uvedl Jiří Langer z Ústavu speciálněpedagogických studií olomoucké pedagogické fakulty, který protest koordinuje.

Zavedení nové metodiky podle něj budoucím speciálním pedagogům prodlužuje studium o tři roky na osm let, což je déle než třeba studium medicíny.

"Kvalifikovaným speciálním pedagogem-učitelem může být jen ten, kdo bude po absolutoriu pětiletého učitelství absolvovat další tříletý bakalářský obor zaměřený na speciální pedagogiku. Jen takový absolvent speciální pedagogiky je podle nově nastavených parametrů uplatnitelný a plně kvalifikovaný pro povolání speciálního pedagoga-učitele," poukázal Langer.

Celý text naleznete zde

12 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. října 2017 v 17:42  

Postupna likvidace specialniho skolstvi pokracuje. Skoly, ucitele, pece. Jdete do hajzlu vy mocipani. Co na to neziskovky a proinkluzivni organizace? Co Klara a spol? Spokojenost? Takhle jste si to naplanovali?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. října 2017 v 17:46  

Mám pocit, že ani nejsem překvapen.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. října 2017 v 17:49  

Aby speciální pedagogové byli ještě nedostupnější? Ale třídu povedou asistenti. Tady opravdu někomu hráblo.

tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 0:03  

Koresponduje to se způsobem zavedení inkluze exministryní Valachovou, nynějším ministrem Štechem a politickým námětkem Pavlíkem (vč.zrušení VŠ, která speciální pedagogy připravovala). Mnozí protestovali, ale Inkluze přesto prošla Parlamentem jako "nůž máslem".

Teprve, když ČSSD klesly preference "dostaly koaliční strany rozum" (strach z ze ztráty voličské důvěry?) a Kariérní (ne)řád, který měl speciálně pedagogické věci z valné části nedůvodně přesunout na UČITELE, už Parlamentem neprošel.

Doufám, že nová vláda mj. prošetří "nekompetentní" postup MŠMT v této věci, včetně neúcelného a neúčinného využívání EU dotací ze strany MŠMT a jím řízených organizací NÚV a NIDV.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 0:25  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 0:45  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 0:49  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 3:28  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 9:52  

A maže, a maže, a maže.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
21. října 2017 v 10:42  

Je horší než mazací tramvaj, že!!!

tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 11:19  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
21. října 2017 v 15:21  

A maže, a maže, a maže.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.