Ministerstvo školství učí zaměstnance o genderech, projekt stojí miliony

úterý 31. října 2017 ·

Děti si volí povolání pod vlivem genderových stereotypů. Stydí se přiznat, co by je bavilo, shodují se odborníci na problematiku genderu. I na to se bude soustředit nový projekt ministerstva školství, jehož cílem je ukotvit téma rovnosti pohlaví ve strukturách resortu. Projekt vyjde na sedm milionů korun. Informuje iDNES.cz.


Zvýšit povědomí o problematice genderu má nový projekt ministerstva školství zvaný Genderová rovnost na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), který poběží další tři roky. V současné době tým analyzuje, jak si ministerstvo stojí v názoru na genderovou problematiku, a co by se mělo do budoucna změnit.

„Výstupem bude analýza institucionálního ukotvení genderové rovnosti na mnisterstvu. Snad to dokončíme letos,“ plánuje koordinátorka projektu LucieViktorinová. V budoucnu by mohli například odborníci posuzovat genderovou korektnost učebnic - třeba odborník na fyziku by hodnotil učebnici fyziky a podobně. Projekt se chce zaměřit také na vzdělávání vyučujících v oblasti genderu. „Domníváme se, že by pedagogové měli mít alespoň minimální povědomí o genderové problematice, či zahrnout tuto problematiku do výuky na pedagogických fakultách,“ říká Viktorinová.

Podle ní by se vzdělávání v této problematice mělo týkat i zaměstnanců ministerstva školství. „Setkáváme se s tím, že povědomí o genderu není moc velké, rádi bychom to změnili,“ dodala.

Projekt má přitom podporu vedení MŠMT, tedy i ministra školství Stanislava Štecha. Viktorinová ale uznává, že ne všichni pracovníci ministerstva na projekt pohlíží stejně. „Částečně to může být i proto, že plně nedoceňují význam politiky genderové rovnosti. Proto je jedním z cílů projektu jim tento význam lépe vysvětlovat a zároveň vybavit zaměstnance a zaměstnankyně novými kompetencemi,“ říká.

Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
31. října 2017 v 8:38  

Hmm, .. a mají manažeři a proroci toho genderu k dispozici i jiné informační zdroje?
např. Globální sexuální revoluce, Gebriele Kuby
http://www.rodon.cz/pdf/clanek.php?id=4149

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.