Irena Borkovcová: Několik poznámek k přechodům dětí z mateřské školy do základní školy

pondělí 9. října 2017 ·

„Mezinárodní studie Starting strong V: Transition from early childhood to primary education1 poukazuje na nutnost spolupráce mezi institucemi, které předškolní a základní vzdělávání zabezpečují, ale také na nutnost úzké spolupráce pedagogů. Ukázalo se, že efektivní a přínosná spolupráce mateřských a základních škol během školního roku nebyla samozřejmostí a často byla pouze formální... Chyběla cílená spolupráce pedagogů mateřských a základních škol, vzájemná znalost rámcových vzdělávacích programů pro jednotlivé stupně vzdělávání, což se dále promítlo do neznalosti cílů vzdělávání včetně metod a forem práce. Tato skutečnost se odrážela v chybějící návaznosti mezi mateřskou školou a základní školou. Jen ojediněle byl zjištěn zájem učitelů základních škol o seznámení se se způsobem pedagogického přístupu a výsledky práce v mateřské škole,“ píše ředitelka jihomoravského inspektorátu ČŠI Irena Borkovcová v aktuálním vydání časopisu Řízení školy.

Borkovcová pokračuje:

Irena Borkovcová (linkedin.com)
Účelnější a častější spolupráce probíhala v případě spojených subjektů mateřských a základních škol nebo při jejich blízkosti (např. vzájemná informovanost o úspěšnosti dětí, podpora čtenářské a matematické gramotnosti apod.). Výjimečně se pedagogové základních škol účastnili schůzky rodičů v mateřských školách, na které zákonné zástupce dětí informovali o požadavcích kladených na děti při jejich vstupu do 1. ročníku základní školy.

Povinný poslední ročník a jeho dopady

Úspěšnost dětí v základním vzdělávání by mělo dle strategií Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy podpořit i zavedení povinného posledního ročníku předškolního vzdělávání. Na základě novely školského zákona je od školního roku 2017/2018 předškolní vzdělávání pro dítě, které do začátku školního roku dovrší pěti let, povinné. Česká republika se tak zařadila mezi některé státy, které mají rovněž stanoveno předškolní vzdělávání pro děti od pěti let jako povinné, např. Chorvatsko, Řecko nebo Nizozemí. Některé státy určují pro povinné předškolní vzdělávání ještě nižší věkovou hranici, například Maďarsko a Mexiko 3 roky, Švýcarsko a Lucembursko 4 roky. Naopak např. v Dánsku, Finsku a Polsku je nastaveno povinné vzdělávání od 6 let a základní vzdělávání od 7 let. Ve Švédsku je dokonce povinné vzdělávání určeno až od 7 let (snížit věkovou hranici na šest let ale plánují).

Česká školní inspekce bude ve školním roce 2017/2018 mimo jiné zjišťovat, jaké má výše uvedená legislativní změna na realizaci předškolního vzdělávání dopady. Budeme hodnotit a kontrolovat, jaký účinek má zavedení posledního povinného ročníku mateřské školy na její fungování, organizační a personální zajištění a výchovně-vzdělávací činnosti. Tématu přechodu z preprimárního do primárního vzdělávání však bude adekvátní pozornost věnována i nadále.

Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.