Džamila Stehlíková: Dětská agresivita a lhostejná společnost. Útok školáka v Lounech je jen špičkou ledovce. Netolerujme násilí

neděle 15. října 2017 ·

„Na sociální síti Facebook se objevila nahrávka, která zachycuje brutální útok nezletilého mladíka na dva školáky v Holárkových sadech v Lounech. Sotva patnáctiletý hoch si domluvil s dalšími školáky schůzku kvůli sporu o jeho dívku. Uplatnil zákony džungle - šlo o domluvenou bitku. Svého soka a dalšího chlapce na místě brutálně napadl. Motivem byla zřejmě kromě žárlivosti snaha upoutat pozornost dívky, vykonat „něco velkého“, získat obdiv. Nezletilý násilník nám předvedl, jak si představuje mužnost – jako surové násilí, útok, schopnost ovládat ty druhé. Mohlo to skončit tragédií,“ píše Džamila Stehlíková ve svém blogu.

Stehlíková pokračuje:

Džamila Stehlíková (blog.aktualne.cz)
Ze záběrů je zřejmé, že pouze jedno z dětí se snažilo incident zastavit, další útok natáčely, většina přítomných jen přihlížela. Agrese poškozuje i svědky. Nevědí, jak čelit fyzickému strachu. Děti přijímají násilí jako nutné zlo. V kolektivu mladistvých vládne zákon mlčenlivosti. Kvůli strachu z násilí.

Neméně šokující byl fakt, že nezasáhl nikdo z dospělých. Nikdo nezavolal policii. Napadené děti nebyly na lékařském vyšetření Údajně to nebyl první incident v tomto parku. „Dospělá“ veřejnost jednoduše nereagovala, jako kdyby celou dobu žila za neviditelným plotem. Proč tolerujeme dětskou agresivitu? Protože se bojíme? Nebo my sami máme máslo na hlavě?

Jde o naprosté selhání dospělých lidí. Mladí lidé se často nedokáží se svou agresivitou vypořádat, proto je důležité, aby jim dospělí pomohli...

Agresivita u školáků je porucha vztahů, je to nemoc celé skupiny a celé společnosti, která velebí sílu, moc a vítězství nad soupeři - za každou cenu. Stačí se podívat na schopnost naších politických vůdců porušovat zákony, válcovat konkurenci, zákeřně útočit, využívat sílu, ovládat a ponižovat ty druhé. A stejně jako je tomu v případě pouličního dětského násilí děláme, že tohle všechno nevidíme. Tolerance společnosti k agresivitě i násilí roste. Pokud to chceme změnit, musíme začít hlavně u sebe a u vlastních dětí. A přestat tolerovat násilí. Jakékoliv.

Celý text naleznete zde

13 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
15. října 2017 v 10:39  

Bohužel jsem u videozáznamu několikrát narazil na komentář situaci zlehčující.

Jiri Janecek řekl(a)...
15. října 2017 v 11:13  

"Sotva patnáctiletý hoch si domluvil s dalšími školáky schůzku kvůli sporu o jeho dívku. Uplatnil zákony džungle - šlo o domluvenou bitku. Svého soka a dalšího chlapce na místě brutálně napadl. Motivem byla zřejmě kromě žárlivosti snaha upoutat pozornost dívky, vykonat „něco velkého"

A to je na nahrávce vidět kde? Nebo byla paní Stehlíková u toho? Četla spis?
Já třeba na videu žádné kolemstojící dospělé nevidím... Zato slyším "Nech ho bejt, on zaplatil..."
Na to, jak často toho píše o putinovských dezinformacích, celkem snadno přebírá jednostrannou předvařenou interpretaci... No, nebo spíš proto...

Jiri Janecek řekl(a)...
15. října 2017 v 11:42  

Jinak strach při podobných útocích je přirozená reakce. I manuál britské policie radí run - hide - tell... Možná, kdybychom prošli tři roky staré komentáře ohledně žďárské tragedie, našli bychom i rady typu "neměl se do toho plést"...

Za nás vtloukali za Husáka v pionýru odvahu horem dolem a stejně se obvykle držím stranou. Co čekat od generace, pro níž je svoboda a individualismus alfou a omegou? Dneska běžně rodiče bojují za lepší školu pro své dítě a ostatní jim jsou jedno... A portál, kde píše paní Stehlíková, a jeho tři sestry zhruba dvakrát týdně nad touto snahou nadšeně zahýká a celkem nechutně plivne na ty staré špatné státní školy...

Kantůrek řekl(a)...
15. října 2017 v 12:25  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
15. října 2017 v 13:29  

Kantůrek

Pokud máte nějakou konkrétní zkušenost, popište ji, prosím bez těch alegorií a zbytečných zobecnění... Vaši bajku hraničící s poplašnou zprávou mažu. Hezký den!

Kantůrek řekl(a)...
15. října 2017 v 16:29  

Pane Komárku, většinou tak nějak ze zásady s moderátory nediskutuji o jejich zákrocích, nicméně, občas to za výjimku stojí. Vy, a zrovna Vy, mi skutečně chcete říct, že kdybych sem napsal bez příkras, o čem byla ona bajka, že to tu necháte viset? Tak to respekt, i akademická půda UK se poněkud otřásala, když jsem několika lidem přiblížil reálnou podobu toho, o čem teoreticky diskutovali.

Vaše vyjádření o poplašné zprávě považuji za naprosto irelevantní, a vzhledem ke sdělení, které v sobě bajka nesla, hraničící s nesmyslností. Smazání oné bajky považuji za nevhodnou cenzuru, ale je to holt Vaše právo. Jen si prosím uvědomte, že i tato forma cenzury vede k přesnému opaku, než byste asi rád.

Zájemci o bajku mohou zaslat svůj mail, rád jim ji přepošlu, jelikož jsem ji nedával naději na dlouhý život v této diskusi, raději jsem si ji zálohoval.:)

I já Vám přeji stejně hezký den.

Jirka řekl(a)...
15. října 2017 v 18:25  

Už je to tady! Ať žije samizdat. Ze školy i z vojny umím s cyklostylem. Vždycky mne vzrušovala myšlenka, kolik dokážu z blány udělat kopií. Tak jsem mlátil jako o život. Na nás si nepřijdou, my jsme na odboj připraveni. Vždy připraveni!

PS: Rád si bajku přečtu na pedagogickém infu. Ať se neotřásá jen akademická půda. Třeba pod článkem, kdo škodí demokracii, občanské společnosti a české škole.

vstek řekl(a)...
15. října 2017 v 18:28  

Co tu bajku pověsit někam jinam? Třeba na Romeu. Od těch dob, co tam není p.Komárek už tam třeba tolik nemažou.

Michal Komárek řekl(a)...
15. října 2017 v 18:55  

Kantůrek

Vystupujete tu jako anonym a důležité věci, které se pravděpodobně týkají konkrétních lidí vyjadřujete formou bajky. Myslím, že to není dobrý způsob, jak diskutovat o těchto zásadních věcech, natož, jak je řešit. Bajka je možná trefná, ale to na věci nic nemění. Je zcela pochopitelné, jestli máte z těch lidí obavy, nebo se Vám nechce ztrácet čas, energii, nervy... soudním sporem, k němuž by velmi pravděpodobně došlo, pokud byste byl konkrétní a otevřený. Ale to na věci také nic nemění... V dané podobě máme v diskusi anonymní bajku, která zjevně odsuzuje chování lidí, o nichž autor tvrdí, že jsou to skuteční lidé. A na úrovni šíření poplašné zprávy je v tom, že naznačuje, že se s daným stavem nedá nic dělat a že ho podporují i ti, kdo by měli zasáhnout ze zákona. Zkuste být konkrétní. Napište reportáž. Podepsanou. Nebo námět na reportáž dejte novinářům... Děkuji! Hezký večer!

aknelka řekl(a)...
15. října 2017 v 19:11  

Bajku bych si ráda přečetla. A vystupuju tady také anonymně, pane Komárku, protože věřím, že dokážete nejen mazat příspěvky... To jsme to dopracovali.

Kantůrek řekl(a)...
15. října 2017 v 19:35  

Vystupujete tu jako anonym a důležité věci, které se pravděpodobně týkají konkrétních lidí vyjadřujete formou bajky.

Vidíte to, trefný postřeh. A od toho právě bajka je, umožňuje, tedy očividně umožňovala, říct věci, které se nedají zas až tak úplně z různých důvodů říkat na rovinu. Některé z těch důvodů jste dokonce vystihl.

Co máte za problém s (pseudo)anonymitou? Tomu skutečně nerozumím, pokud ovšem nemáte na tématu nějaký osobní zájem...

Na jednu stranu rozkrýváte, že bych se mohl bát o svojí bezpečnost či soudu (který by sice mohl nastat, ale to jen proto, že zažalovat jde kdykoliv, kdokoliv za cokoliv), ještě tvrdíte, že to chápete. Pak tu ale vyžadujete neanonymní a adresné vyjádření, protože myslíte, že bajka a anonymita nejsou dobrými prostředky k diskusi o těchto problémech. Takže jaký je Váš doporučený postup? Umožnit o těchto tématech jedině neanonymní a adresné diskuse, za které pak ale všem těm, kterých se to týká, hrozí soud nebo ublížení na zdraví? Tak to dík, tomu já říkám plán :)

Pro ostatní, bajka popisovala část mého života v ghettu, byla založena na popisu pouze jediné z mnoha prožitých zkušeností. Umělecká hodnota však byla mizivá, sepsal jsem to během několika minut, takže obohacení uměleckého byste se nedočkali.

Datel řekl(a)...
15. října 2017 v 20:20  

Ty Komáři. neměl by od nich už být pokoj? Je podzim.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. října 2017 v 23:16  

No ty vole anonymně a hned bajku? To je troufalé. Ještě, že jsem si ji nestihl přečíst, byl bych zřejmě konsternován.

Ahoj Michale, hezký den!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.