Do sněmovny se dostali Kateřina Valachová i Václav Klaus mladší

neděle 22. října 2017 ·

Novými poslanci se stali i dva výrazní aktéři diskusí o českém školství – bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) a její tvrdý kritik Václav Klaus mladší (ODS). Valachová dostala od voličů 3 848 preferenčních hlasů, Klaus získal 22 635 preferenčních hlasů. Do sněmovny bylo zvoleno 18 poslankyň a poslanců, kteří na kandidátních listinách uváděli, že jsou učitelé, nebo pedagogové.


Neznamená to ovšem, že to jsou všichni, kdo mají v nové sněmovně zkušenosti s učením – bývalý učitel matematiky Petr Gazdík například zahájí ve sněmovně už třetí funkční období a jako povolání uvádí „místopředseda sněmovny“.

Připomínáme volební program pro vzdělávání hnutí ANO, které suverénně vyhrálo volby. Hodnocení programu přinesl EDUin:

Pozitiva:

- Slib výrazně navýšit platy učitelů na úroveň, která by byla zajímavá pro potenciální zájemce o profesi; důraz na zvýšení a zkvalitnění učitelské profese.
- Důraz celkový osobnostní rozvoj dětí a využití jejich potenciálu v souvislosti s potřebou reagovat na měnící se podmínky okolního světa.
- Důraz na manažerskou práci ředitelů a jejich odměnu.
- Jazykové vzdělávání.

Negativa:

- Nejasnost naplnění slibů (diagnostika potenciálu žáků), přímý rozpor některých slibů se skutečností (odpor ministerstva financí ovládaného ANO ke zvýšení rozpočtu školství na příští rok).
- Zjevně nízká priorita mezi ostatními body programu.
- Nejasně formulovaný vyšší vliv zaměstnavatelů na VŠ vzdělávání.
- Ačkoliv program mluví o vzdělávání, kapitola se jmenuje „školství“.

Co chybí:

- Zcela chybí závazek dorovnat deficit celkové investice do vzdělávacího systému oproti rozvinutým zemím.
- Program neodráží potřebu restrukturalizace středního školství, byť v náznacích lze vyčíst mezi řádky, že by k ní mělo dojít.
- Program úplně pomíjí současné aktuální problémy (nekoncepčnost, nejasné dopady systémových kroků typu maturita).

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Oproti programu ANO pro krajské volby došlo ke zjevné konsolidaci programu. Zůstalo spíše to smysluplné, v podpoře učitelů, ředitelů a otevřenosti škol vidíme shodu se strategickým dokumentem Vzdělávání přede-vším. Na druhou stranu, rozpor deklarací a konkrétních politických kroků strany vůči vzdělávání snižuje důvěryhodnost. Velkým handicapem je také heslovitost bez potřeby vysvětlit, jak sliby konkrétně naplnit.“

15 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
22. října 2017 v 17:58  

V. Klaus mladší má skoro dvakrát více preferenčních hlasů, než předseda strany Fiala. S Fialou v čele je pro mě ODS nevolitelná i nepřijatelná. S Klausem už by to ale mohlo být o něčem jiném. A to se necítím býti pravicovým voličem. Doufám, že nová sněmovna bude pokračovat ve směru od blábolení a marketingu, ke skutečným ověřitelným znalostem a dovednostem.

Josef Soukal řekl(a)...
22. října 2017 v 18:15  

Být voličem ODS, bylo by to pro mě s lídry spíš naopak. Jestli se bude nová sněmovna držet svých vůdců, tak si blábolení užijeme až až.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. října 2017 v 19:03  

"Doufám, že nová sněmovna bude pokračovat ve směru od blábolení a marketingu, ke skutečným ověřitelným znalostem a dovednostem."

Znalosti netřeba - KOMPETENCE musí mít, zbytek si najdou na Wikipedii...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
22. října 2017 v 19:29  

Znalosti, dovednosti,kompetence - co takhle trocha slušnosti?

Tajný Učitel řekl(a)...
22. října 2017 v 19:57  

Fiala a Klaus jr. se mají k sobě jako single malt Glenlivet a výčepní lihovina.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. října 2017 v 20:05  

Mohl by zde někdo znalý a zkušený vysvětlit jak je možné, že většina voličů zvolí trestně stíhaného slovenského Trumpa, který to "všechno vyřeší"? Školstvím to prý není, komunismem třeba? Komunistickým školstvím? Zasahováním Ruska do voleb? Špatnou stravou?

Josef Soukal řekl(a)...
22. října 2017 v 21:25  

Jedna z myšlenek, jež mi v dnešní záplavě profesionálních i amatérských politologických poznámek utkvěla v paměti, je, že lídři poražených stran by se neměli ani tak zamýšlet nad nerozumem voličů a tím, že se vítězové dokáží lidem "vemluvit", jako tím, že ti další většinou nedokáží s lidmi normálně mluvit, a tudíž je ani nemohou oslovit.

Jiri Janecek řekl(a)...
22. října 2017 v 21:29  

"V. Klaus mladší má skoro dvakrát více preferenčních hlasů, než předseda strany Fiala."
Ne že by to pro mne něco znamenalo, ale v té Praze dostala ta ODS asi absolutně víc hlasů (2 vs. 5 mandátů při srovnatelné velikosti obvodu). Klaus byl taky číslo 3 a takový úspěch nebyl úplně očekávaný, takže větší motivace ke kroužkování. Plus slavné jméno...
Jedna věc je vymezovat se vůči Valachové a spol., druhá co by z nich vylezlo (co z nich vyleze), kdyby/až budou u moci. Ono třeba Ondřej Andrys z ČŠI je politruk dosazený ODS a je to celkem figura k pohledání...

Jiri Janecek řekl(a)...
22. října 2017 v 21:38  

"Jedna z myšlenek, jež mi v dnešní záplavě profesionálních i amatérských politologických poznámek utkvěla v paměti, je, že lídři poražených stran by se neměli ani tak zamýšlet nad nerozumem voličů a tím, že se vítězové dokáží lidem "vemluvit", jako tím, že ti další většinou nedokáží s lidmi normálně mluvit, a tudíž je ani nemohou oslovit."

Něco podobného psal - pro nás, primitivy z venkova - už před volbama Štěpán Kotrba na PL...

A filozofičtěji pro intelektuály z města skoro to samé říká Michael Hauser v rozhovoru otevřeném dnes na (Babišově) České Pozici.

---
30 % z 60 % z celku není sice většina, ale odpověď na to proč najdete snad u toho Hausera...

Josef Soukal řekl(a)...
23. října 2017 v 0:42  

O volebních heslech: https://www.lidovky.cz/volebni-hesla-zadna-jazykova-krasa-rika-jazykovedec-karel-oliva-pwu-/zpravy-domov.aspx?c=A171021_101929_ln_domov_ele

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. října 2017 v 6:34  

Tajny: pricinou takto volicich lidi bylo presne to, co nam predvadela Katka. Usmev, sebejistota, vsechno delam spravne, ja s vami jako diskutuji, ale ve skutecnosti vas mam vsechny na haku. Naprosto nulova sebereflexe, naprosto nulove empatie. Tak mnozi volili tak, jak volili. Tomu se rika demokracie. A nelibi se, ze tem, co se vysledky voleb nezamlouvaji , hned vsude vidi nejake bubaky. A za nejvetsi hnus povazuji vcerejsi clanek nejakeho prazskeho blba, ktery "dekuje" venkovu.

Tajný Učitel řekl(a)...
23. října 2017 v 8:46  

Paní Karvaiová. Paradoxně, je to přitom venkov, jenž nejvíce a dlohodobě trpí "obchodními aktivitami" volebního vítěze. To hlava nebere. Neonáckové volí míšence, ten slibuje Čechy Čechům. Strany, které slibují jen to, co mohou splnit, nikoho nestraši, aby ho vzápětí jen oni zachránili, skonči na chvostě. Kde domov můj.

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. října 2017 v 16:57  

Tajný - lidé nemají jen krátkodobou paměť. Taky si pamatují Drábkovy reformy v sociálním systému, taky si pamatují reformy ve zdravotnictví posledních 8 let. Taky si vzpomínají na škrcení platů, důchodů a státního rozpočtu, zatímco se podnikatelská sféra hojila na státních zakázkách. Mám pokračovat? Opravdu jsou za vším jen koblihy?

Tajný Učitel řekl(a)...
26. října 2017 v 10:48  

Ta Hauserova analýza je zajímavá, děkuji pane Janečku.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. října 2017 v 11:04  

Preferenčními hlasy se ve sněmovně drží také Benda Vytrvalý. Poslanec, který nikdy nebyl v realitě, celý život vysedává jen v lavicích sněmovny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.