Až třetina gymnázií se podle vedení Jihomoravského kraje zapojí do projektu alternativního vzdělávání.

středa 25. října 2017 ·

Místo pouhého biflování z knížek vyhledávání informací na internetu v souvislostech. Konec opisování z tabule do sešitu, ale častější studium v terénu a práce v týmu na konkrétním projektu, jejž pak studenti odprezentují ostatním. Více vlastních zkušeností, které je přimějí poznávat učební látku díky zážitkům s ní spojeným. Nejen tyto alternativní způsoby výuky chce hejtmanství dostat do svých středních škol. Jižní Morava se tak stane prvním krajem, který tyto inovativní způsoby výuky zavede systémově. Informuje MF DNES.


Jana Pejchalová (kr-jihomoravsky.cz)
A první na řadě jsou jihomoravská gymnázia, na která příští rok čekají revoluční změny. Kraj žádá, aby až třetina z nich nabízela studentům jednu třídu s alternativními formami výuky. „Vnímáme tlak veřejnosti, že školství by mělo fungovat jinak a děti je třeba vést spíše k dovednostem, nejen tvrdým datům. Měly by umět spolupracovat, nakládat s informacemi, být samostatné,“ vypočítala krajská radní pro školství Jana Pejchalová (ANO).

Novinkou chce hejtmanství střední školy zkvalitnit natolik, aby uspokojily i požadavky náročnějších rodičů a ti se pak neohlíželi po těch soukromých. Podobné alternativní přístupy už jsou běžné na mateřských i základních školách. Na nich totiž byli rodiče často s úrovní výuky nespokojení a běžně tak své děti přehlašovali jinam. U mnoha státních škol si tím změnu „vynutili“. Ze stejného důvodu chce kraj zavést speciální třídy na gymnáziích, která se do pilotního projektu přihlásí dobrovolně. Ředitelé navíc dostanou volnou ruku v tom, jaký druh výuky zvolí. Naopak jisté je, že třídy budou mít menší počet studentů a učitelé absolvují speciální školení. Náklady kraj spočítal kolem 250 tisíc korun na přípravu jedné třídy, provoz by pak už neměl být náročný, gymnázia využijí proškolené pedagogy ze svého sboru. Na výzvu kraje zatím kladně reagovala jen dvě z 27 jihomoravských gymnázií, a to ve Vyškově a Vídeňské ulici v Brně. Tam by měli první takovou třídu zaměřenou na počítače a matematiku otevřít od září 2019.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

Nowak řekl(a)...
25. října 2017 v 22:11  

Pokud jste text nečetli celý, tak končí takto:
"Na výzvu kraje zatím kladně reagovala jen dvě z 27 jihomoravských gymnázií, a to ve Vyškově a Vídeňské ulici v Brně. Tam by měli první takovou třídu zaměřenou na počítače a matematiku otevřít od září 2019."
Zajímavé je zaměření na matematiku bez biflování z učebnic či tabule, ale v terénu a praxi.

Jiri Janecek řekl(a)...
26. října 2017 v 8:37  

Ve školním roce 1948/50 si založila čtvrtina škol na jižní Moravě Mičurinskou zahradu... Každá doba má své...

Pustit na tento projekt z kraje o milion a čtvrt víc, mohla být těch škol polovina, a jižní Morava se mohla stát prvním regionem, kde by se tradiční biflovací škola s učebnicemi stala alternativou.

Akorát to trochu kazí těch sedm, co se zatím nepřihlásilo... "No tak, kdo ještě? Nebo máme začít vyvolávat?"

Unknown řekl(a)...
27. října 2017 v 2:40  

dříve jsme mívali zvláštní základky, teď budeme mít i zvláštní gymply

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.