Zamítnuté soukromé školy se bouří. K Ústavnímu soudu míří stížnost

pondělí 4. září 2017 ·

Ministerstvo školství nepovolilo sedmadvaceti soukromým školám zahájit provoz od 1. září. Někteří ředitelé mluví o tom, že k soukromému školství se nově na ministerstvu staví zády. Dokonce kvůli tomu vzniká i ústavní stížnost. Resort se ale brání tím, že kritéria se nijak nezměnila, jen úředníci důkladněji posuzují žádosti.

Ondřej Šteffl (facebook.com)
Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl kvůli zamítavému stanovisku na vznik další Scio školy sepsal stížnost k Ústavnímu soudu. „V Ústavě je jasně napsáno, že soukromé školy se budou povolovat v souladu se zákonem a ony se v podstatě teď nepovolují v souladu se zákonem, ale na základě nějakých předpisů, které už nepatří do zákona,“ tvrdí Šteffl.


Šteffl vidí v postupu ministerstva záměr a poukazuje na srovnání povolených soukromých škol loni a letos. Zatímco v roce 2016 dostalo z 53 žádajících škol povolení 42, v tomto roce ministerstvo zamítlo 21 ze 48 žádostí. Ovšem resort školství upozorňuje, že řada žádostí je ještě v připomínkovém řízení. „Ministerstvo nevydalo žádný plošný zákaz soukromých škol. I v tomto školním roce samozřejmě jsou soukromé školy, které povolovány jsou,“ konstatovala mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.


Vloni v České republice fungovalo 180 soukromých škol, které navštěvovalo bezmála 12 tisíc žáků. Do státních škol chodilo přes 906 tisíc žáků.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.