Školní kuchařky "ošidili", vyšší plat dostanou později

středa 20. září 2017 ·

Kuchařkám ve školách, uklízečkám, hospodářkám či školníkům se měl od 1. července zhruba o tisícikorunu zvednout plat. Někteří to ale ve své výplatě nepocítili vůbec, část z nich dostala méně, než očekávala. Červencové devítiprocentní navýšení platů státních zaměstnanců ve školách provázejí zmatky. Informují Hospodářské noviny.


Vláda rozdělila peníze pomocí rozvojového programu, jenž má přesné určení − pouze na platy. Finance nejdou použít na náhrady za dovolenou. "Jenže v červenci a srpnu si uklízečky a kuchařky volno berou. Pokud si během prázdnin vzaly třeba 20 dní dovolené, přijdou o jeden měsíc slibovaného navýšení," vysvětluje účetní Michaela Otcovská, která spravuje finance několika středočeským školám.

Prázdninové zvyšování platů nepedagogických pracovníků navíc přináší velké administrativní problémy samotným školám a krajským úřadům, přes které se peníze rozdělují. Školy už peníze dostaly. Ty, které kvůli dovoleným nebudou moci použít, musí vyúčtovat a vrátit zpátky krajům. Například Středočeský kraj by pak musel řešit asi 1200 vratek. Většina z nich by navíc byla v řádu stokorun, protože více peněz školám nezbude. "Udělalo to neplechu, ptali jsme se na to při jednání tripartity. Uvidí se, jak se to nakonec bude vyúčtovávat," říká místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.