Reakce ministra školství na stávkovou pohotovost odborů

středa 6. září 2017 ·

S plánem na postupné navyšování platů pedagogů o 15 %, a to tři roky po sobě, přišlo na konci roku 2015 MŠMT. Nynější požadavky školských odborů tedy zcela podporuji a snažím se je prosadit i při jednáních s ministrem financí.



Stanislav Štech (msmt.cz)
Učitelé slýchali opakované sliby o navýšení platů, navíc masivně podpořené vládou i ostatními parlamentními stranami. Chápu tedy jejich frustraci a ostřejší reakce, které vyvolává současné otálení s posílením rozpočtu.


Učitelé byli trpěliví dost dlouho a já doufám, že nyní ještě týden nebo dva vyčkají, zda budou sliby o navýšení peněz naplněny. Já sám jsem totiž přesvědčen o tom, že sliby naplněny budou a peníze se podaří najít. Ministerstvo financí už dříve mapovalo rozpočtové rezervy na všech ministerstvech a z této sumy by se podle mého názoru dalo přidat učitelům už od listopadu letošního roku. Na MŠMT bohužel zdaleka nejsme schopni zajistit deklarované navýšení z vnitřních rezerv. Nyní tedy budeme hledat řešení s co nejmenším navýšením deficitu v celkovém rozpočtu.


Mým cílem, který jsem opakovaně deklaroval, je, aby učitelé v roce 2020 vydělávali 130 procent průměrné mzdy. Peníze nejsou jediným faktorem, jak ve školství zajistit kvalitu. Jestliže ale ohodnocení klesne pod určitou hranici, povede to k demotivaci, kantoři si budou muset hledat přivýdělky, a to se logicky podepíše na kvalitě výuky.


Stávková pohotovost je logickou reakcí a my se budeme od příštího týdne snažit tyto požadavky na vládě prosadit. Jsem přesvědčen, že ke stávce nakonec nedojde.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

1 komentářů:

BP řekl(a)...
6. září 2017 v 9:47  

Kéž by!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.