Proč ztratili učitelé prestiž? Už nejsme exkluzivním dodavatelem informací, říká pedagog roku

pátek 8. září 2017 ·

Učitelé dnes vlastně permanentně bojují s internetem. „Studenti už nepotřebují encyklopedické znalosti. Musíte je 45 minut bavit. Nesmí ztratit pozornost ani na chvíli, jinak si rychle najdou jinou zábavu,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Petr Šíma, letošní držitel titulu Pedagog roku.



Petr Šíma (gybot.cz)
„Dneska už jako učitelé nejsme exkluzivním dodavatelem informací. O přízeň studentů musíme bojovat s internetem. Někdo na to rezignuje, někdo se snaží. Pak se dá dosáhnout dílčích úspěchů.“ Jak takový boj v praxi vypadá?


„Když dnes chcete vést nějakou hodinu, musíte 45 minut studenty bavit. Je jedno, jestli prací ve skupině nebo zapáleným výkladem nebo vhodně zvolenými otázkami, ale nemůže tam být ani chvilka, kdy hodině nevěnují pozornost. Protože pak si velice snadno najdou jinou zábavu.“


I za 16 let, co jsem ve školství, vidím, že množství informací a penzum znalostí, které by nám měli třeba u maturity předvádět, je menší. I já učím mnohem menší objem dat. Protože to není tak důležité.“ Teprve tady se podle Šímy otevírá prostor pro učitele.


„Když se dřív studenti učili nějakou látku, tak se ji někdo naučil líp, jiný hůř. Když se je dnes snažíme učit hledat informace, tak jsou studenti, kteří jsou v komunikačních technologiích mnohem dál než my. Ale co kritické sledování toho, co najdou a jak si s tím poradit? Tam je musíme směrovat.“


Celý text a rozhovor ke stažení naleznete zde

6 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
8. září 2017 v 8:43  

Ten nadpis si někdo v rádiu vymyslel nebo pospojoval vety pana učitele a vložil mu do úst, co vlastně nikdy neřekl.

poste.restante řekl(a)...
8. září 2017 v 9:03  

Proboha.
Učitelé NIKDY nebyli exkluzívním dodavatelem informací.
To co vím o vesmíru, vím z televizního pořadu "Okna vesmíru dokořán", co vím o lesní zvěři, vím z kroužku ochránců přírody na základce, co vím o palných zbraních, vím z knížky, kterou jsem si půjčil v knihovně, co vím o pěstování stromů, vím od otce,... Rozhodně jsem se o všech těchto tématech dozvěděl víc mimo školu, než ve škole.

Rozdíl je jediný. Já musel zvednout zadek a zajít si do knihovny, zatímco dnešní dítka mají zdroje informací přímo před frňákem.

Unknown řekl(a)...
8. září 2017 v 10:37  

ani před půl století jsme exkluzivní informace nezískávali od učitelů ve škole,ale pod stolem odposlechem tetiček,od starších kamarádů na hřišti,v hospodě když jsme čekali,než hospodský natočí do džbánu pivo.....místo internetu jsme museli číst,kdo byl pitomec a číst moc neuměl,byl odkázán na televizi,

Unknown řekl(a)...
8. září 2017 v 10:52  

učitelé ztratili prestiž :

-když se po 89 nestali státními zaměstnanci
(jsou nikdo,to i ten policajt " je někdo" )
-jelikož se neoddělilo státní a soukromé školství
a to soukromé se potlačuje
(když je všechno zadarmo,nikdo si toho neváží)
-když se zrušily osnovy a přestalo se učit
( co oni v té škole vlastně dnes dělají?)
-když se neučitelům umožnilo učit
(ono vlastně dneska může učit kde kdo)

mirek vaněk řekl(a)...
8. září 2017 v 13:43  

Já bych se jen zeptal. Je cílem práce učitele bavit děti? Je cílem žáka chodit do školy za zábavou?
Pokud ano, pak pedagogem roku může být nejlepší bavič. Pokud ne, pak pedagogem roku může být i učitel třídy s nejlepšími výsledky. Jak to tedy je?

tyrjir řekl(a)...
9. září 2017 v 10:41  

Náhlovský a Šimek! Šupito dupito zpátky do školy - dostanete tam Diamantového Ámose a Rozhlas s vámi udělá rozhovor! :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.