Premiér Sobotka lituje, že se nepodařilo prosadit kariérní řád, ministry školství ale pochválil

pondělí 25. září 2017 ·

Premiér Bohuslav Sobotka na bilanční schůzce s ministrem školství Stanislavem Štechem ocenil, co se resortu povedlo prosadit a pochválil současného ministra i oba jeho předchůdce. Dodal však, že lituje, že se nepodařilo prosadit kariérní řád pro učitele. Podle něj byl návrh kariérního řádu dobře míněn, ale ukázalo se, že bude třeba ještě upravit jeho podobu. Zůstává tak pro něj tématem pro další volební období. Informuje ČTK.


Bohuslav Sobotka (psp.cz)
Štecha a jeho dva předchůdce Kateřinu Valachovou a Marcela Chládka (oba ČSSD) pochválil mimo jiné za to, že se jim podařilo navýšit rozpočet resortu školství a naplnit v této oblasti většinu priorit, které si před čtyřmi roky stanovila vláda.

"Ministerstvo školství mělo docela ambiciózní legislativní plán, tam se řada věcí povedla, například novela vysokoškolského zákona, na kterou se čekalo deset let, ale bohužel nakonec nebyl schválen kariérní řád," řekl premiér.

Odmítnutí kariérního řádu poslanci lituje i Štech. Připustil, že návrh přinášel další administrativní zátěž do škol, podle něj se ale zákon mohl během dalších let ještě upravit a vylepšit. "Byl to nástroj, který přibližoval učitelskou profesi uznávaným profesím, jako je lékařská nebo právnická," uvedl. Jeho zamítnutí podle něj velmi zkomplikovalo možnost, jak z učitelství udělat prestižní profesi. "Podle mého chápání ten den začala ostrá předvolební kampaň," podotkl.

Pochvalu dostal Štech také za čerpání peněz z evropského programu na vědu, výzkum a vzdělávání, které se podle něj zlepšilo.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
25. září 2017 v 20:56  

Možná měl premiér Sobotka přijít na zasedání parlamentu, kde se o kariérním řádu hlasovalo, a podpořit ho svým hlasem...

krtek řekl(a)...
26. září 2017 v 6:56  

"Byl to nástroj, který přibližoval učitelskou profesi uznávaným profesím, jako je lékařská nebo právnická,"
---
Jistě - výkony jako od právníků a lékařů za platy pokladní v Lidlu. A diví se vzkazu od učitelů?

Ygrain řekl(a)...
26. září 2017 v 7:59  

"Jistě - výkony jako od právníků a lékařů za platy pokladní v Lidlu. A diví se vzkazu od učitelů?"

Abych volně parafrázovala citát z jedné přednášky: až se bude lékař nebo právník věnovat 25-30 klientům zaráz, s tím, že se od něho v každém okamžiku očekává plně profesionální a individualizovaný přístup, můžeme se bavit o srovnání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.