Někteří politici chtějí po volbách do školství nalít až 70 miliard navíc, podle jiných je potřeba podívat se i na zbytečně utrácené peníze.

pátek 29. září 2017 ·

Málo peněz na platy i provoz škol. Málo budoucích učitelů se zájmem o obor. Hodně unavených kantorů a v důsledku nepozorných žáků. Hlavní problémy tuzemského vzdělávání se jmenují nedostatek peněz a motivace. Už nyní chybí tisíce učitelů. Mladí o tuto profesi nemají zájem. „Vědělo se to dávno, že směřujeme k okraji propasti,“ pronesl na konci minulého týdne ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Aby se situace dostala do normálu, je podle něho nutné sehnat 70 až 100 miliard navíc. Reportáž přinášejí Lidové noviny.


 
Dokud nepřibydou miliardy, bude školství na chvostu První zmíněnou částku ve své předvolební strategii slibuje bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). „V rámci hlavního cíle bych v roce 2018 chtěla vidět na stole vlády, aby v rozpočtové strategii státu bylo jasně stanoveno, že růst rozpočtu pro školy a vzdělávání se bude opakovat jak v roce 2019, tak v roce 2020. Abychom do našeho vzdělávacího systému dostali 70 miliard, které chybí,“ řekla na konferenci, kterou pořádala Unie zaměstnavatelských svazů.

Lídr moravskoslezské kandidátky ANO a současný hejtman Ivo Vondrák chce, aby učitelé do čtyř let brali 150 procent současného platu. František Vácha z TOP 09 poznamenal, že ať se bude řešit jakákoliv otázka, vždy se debata stočí k penězům. „Je pravda, že financování školství je v současné době v krizi. Peníze v systému ale jsou. Záleží na tom, jestli politici řeknou, jaké jsou jejich priority,“ tvrdí.

Marta Semelová z KSČM ví hned, kde by se daly peníze v resortu najít. Narážela hlavně na střední školství. „Myslím si, že spousta těchto peněz utíká. Co se týká středních škol, máme dvoutřetinovou naplněnost. K tomu máme soukromé školství, takže kolikrát duplicitně tyto školy financujeme,“ podotkla poslankyně.

Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
29. září 2017 v 10:44  

Modravých dálek volání
Bláhovou hlavu sladce omámí
Když v podvečer se šeří
Každý věří
Že někde na rozcestí
Čeká štěstí.

Do větru píseň zpívám
O tobě jaro mé
A dálka vypráví nám
Sny bláhové.

Mámivá píseň zaznívá
Snad život právě zítra začíná
Snad o lásce nám poví
Možná kdo ví
Snad někde na rozcestí
Čeká štěstí.


https://texty-pisni.eu/filmove-melodie/modrave-dalky-waltz

Uvidíme dva tři roky po volbách, co z těchto přání a neurčitých slibů dávaných až těsně před volbami šizenému školství se splní.

BP řekl(a)...
29. září 2017 v 12:11  

Jen díky tomu, že jsou za tři týdny volby, nám opravdu letos vláda přidala. Myslím, že tyto peníze budou na dlouhou dobu jediným navýšením našich směšných platů.
Všechny vedlejšáky si stále ponechávám, abych si trochu sama přilepšila.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.