Lukáš Kovanda: Učitelé dostávají málo, ale zvýšení platů samo nestačí

středa 13. září 2017 ·

„Učitelé u nás dostávají žalostně málo. Jak ti na základkách, tak středoškolští. Ovšem to ještě neznamená, že peníze ve školství nejsou. Utrácejí se však za jiné věci, než jsou kantorské platy. Pouze tři ze zemí OECD dávají na platy učitelů a dalších zaměstnanců ve školství méně než dvě třetiny celkových veřejných výdajů na vzdělávání. Kromě Česka ještě Maďarsko a Finsko,“ píše Lukáš Kovanda v glose v MF DNES.


Lukáš Kovanda (linkedin.com)
Na středoškolské úrovni dokonce Česká republika v rámci OECD zřetelně dominuje v podílu na celkových veřejných výdajích na vzdělávání, který je utrácen za něco jiného, než jsou kantorské platy. Může jít třeba o výdaje za provoz a údržbu školních budov, zajištění chodu školních jídelen, pronájmy nemovitostí a podobně. Jistě jde o potenciální černé díry na veřejné peníze.

Navyšování platů učitelů by mělo být doprovázeno hlubším reformním úsilím, neboť vzdělávací systém zásadní změny potřebuje. Začít lze třeba právě otázkou, proč u nás tak vysoký podíl výdajů na vzdělávání míří na něco jiného, než jsou platy kantorů.

Více peněz pro učitele bude mít smysl jen tehdy, pokud se současně provedou reformy vzdělávacího systému a pokud dojde k jeho zefektivnění. Jen tak se zvýší vzdělanostní úroveň Čechů a jen tak tudíž vyšší učitelské platy – třeba i mnohem vyšší než po současném navýšení o patnáct procent – nebudou ohrožovat udržitelnost českých veřejných financí po roce 2030.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
13. září 2017 v 11:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
13. září 2017 v 13:52  

"Začít lze třeba právě otázkou, proč u nás tak vysoký podíl výdajů na vzdělávání míří na něco jiného, než jsou platy kantorů."
protože školství jako vše ostatní funguje v systému tunelingu a odkloningu

Unknown řekl(a)...
14. září 2017 v 16:11  

po zvýšení platů naběhnou do škol mladí,chytří,kreativní absolventi s praxí,kteří budu jezdit po třídě na jednokolce,žonglovat míčkama a hrát na foukací harmoniku

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.