Julie Hrstková: Učitel, prestižní místo pro hlupáky?

pondělí 11. září 2017 ·

"Když se řekne učitel, představím si zoufalce, který se nedostal na normální vysokou školu, takže skončil na pedagogické fakultě, sdělil mi můj dospívající potomek k problematice navýšení platů ve školství, o kterém bude dnes jednat vláda," píše Julie Hrstková v komentáři pro Hospodářské noviny.

Hrstková mimo jiné píše:

Julie Hrstková (repro ČT)
Jenže je hypotetické zvýšení platů ve školství v rozpětí zhruba 1600–5200 korun na osobu, na které rozpočet stejně nemá, tím, co změní školství k lepšímu?

Jak ocenit práci učitele na nějaké konkrétní střední škole, kde sedmdesát osmdesát procent studentů propadne u maturity? Má dostat víc, protože dokázal přesvědčit aspoň pětinu žáků, že škola dává smysl? Nebo by měl i se školou skončit v zatracení, protože takový typ škol žádná společnost nepotřebuje?

A proč má učitelka v povinné mateřské škole, jejímž posláním je spoluvytvářet osobnost dítěte, až třicetkrát menší příjem než kouč, který dotváří manažera, který by s ohledem na vlastní plat žádné dotváření potřebovat neměl?

Platy učitelů jsou mizerné a to, že by měly být „konkurenceschopné“, nezpochybňuje nikdo. Plošné posypání drobáky bez zhodnocení sítě škol a změny přístupu společnosti k výuce ale kvalitu do školství nepřinese.

Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
11. září 2017 v 7:41  

Konecne nekomu dochazi chronicka absence "ohodnoceni site skol". Kdysi tak odmitane zebricky skol se jednoho dne vrati v nove podobe. A nejde jen o jednu sit, ale o tri site zakladnich, strednich i vysokych skol.

Hrstkova se myli, kdyz rika, nizkymi platy ucitelum společnost dává najevo, že spotřeba je důležitější než výuka, protože jediné, co si moderní ekonomika žádá, je ne zcela poučený konzument. Nikoliv intelektuál, který by si místo nákupů podporujících růst HDP zcela neproduktivně četl.
Neni pravdou - a uz to tu bylo vicekrat zmineno- ze si toho zada ekonomika. Spravne ma byt misto slova konzument uvedeno volic a misto slova ekonomika slovo politika. Politika chce trouby podporujici ekonomicky nesmyslnou migraci, inkluzi a dalsi zverstva, zatimco ekonomika potrebuje vzdelane konstruktery, projektanty a operatory.

Proces hodnoceni site skol bude mozno zahajit, az budou k dispozici souvisla data za delsi obdobi, ktera eliminuji chybne soudy na zaklade jednorazove vychylky od trendu. Tomuto okamziku se blizime, je otazkou, zda politicke reprezentace vzesle z nadchazejicich voleb budou mit nalezitou odvahu tuto bolavou nohu ceskeho skolstvi otevrit a zacit lecit.

Unknown řekl(a)...
11. září 2017 v 13:07  

rčení "blbec jde na pajdák" vzniklo za normalizace i šířili ho ti, kteří chtěli ale nedostali se,největší zájem byl o medinu,fildu a právě pajdák,u všech mosel mít uchazeč výbornou maturitu a udělat přijímačky,tyto školy nešlo studovat dálkově,na rozdíl o technických vš,kde zájem nebyl zdaleka tak velký,a kde měli jinou filozofii,ne vybrat ty nejlepší a nabrat všechny ale pak jich půlku vyházet,u pajdáku byl na rozdíl od ostatních vš "zádrhel" doporučení ov ksč a potvrzeno kv ksč,takže pokud někdo byl ze zbožné rodiny,měl příbuzné emigranty,nebo pod dohledem stb apod. tak byl bez šance,cou u ff a přf učitelských oborů nebylo ovšem směrná čísla pro přijetí byla menší než na pdf,

Unknown řekl(a)...
11. září 2017 v 13:24  

dnešní puboši nechápou rozdíl mezi před 89 a dnes, co se týče dostat se na vš a studovat,je pro ně nepředstavitný jeden termín a jedna přihláška a šlus,maturita s vyznamenáním,přijímačky kde se o jedno místo ucházelo stejně dobrých 10-12 dalších,a v případě neúspěchu další možný pokus za dva roky,co se týče hochů, jinak se muselo tehdy chodit do školy každý den,taky dnes nepředstavitelné...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.