Další odboráři z veřejného sektoru se připojili k učitelům a vyhlásili stávkovou pohotovost

středa 6. září 2017 ·

Odboráři z veřejného sektoru vyhlásili stávkovou pohotovost na podporu svého požadavku na růst platů. Ke školským odborům, které do stávkové pohotovosti vstoupily už v úterý, se tak připojily i odbory úřednické, zdravotnické, hasičské či policejní. Trvají na zvýšení platových tarifů učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent od listopadu. Po jednání předáků to novinářům řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požadavek odborů podpořil. Informuje ČTK.

"Stávková pohotovost byla vyhlášena ve všech 13 odborových svazech. Jsme připraveni vyjednávat, ale připravujeme i kroky, abychom mohli přistoupit k vyhlášení stávky, která ale není náš cíl. Sociální smír má mnohem větší cenu než bouře v ulicích," řekl Středula. Premiér dnes znovu požadavek odborů podpořil. Na svém facebookovém profilu uvedl, že chce přesvědčit koaliční partnery ve vládě, aby se zvýšením tarifů pro všechny od listopadu souhlasili. "Ekonomika rychle roste, opatření proti šedé ekonomice pomáhají výrazně zvyšovat výběr daní. Kdy jindy by měl stát zvednout platy svých zaměstnanců, když ne teď!" uvedl premiér.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Petr řekl(a)...
6. září 2017 v 20:18  

V překladu: nehodlají dopustit, aby se učitelé platově vymkli ze stávajících poměrů. Politicky velmi elegantní řešení.

tyrjir řekl(a)...
7. září 2017 v 0:08  


Souhlasím a dodávám:

Odbory ani vláda nehodlají dopustit, aby se učitelé platově vymkli ze stávajících poměrů. Politicky je to už velmi okoukaný "podvod" na veřejnosti, žácích i učitelích.

Vláda o požadavcích učitelů po té slavné Betlémské kapli 1.9.2017 jednala separátně (koaličně-nekoaličně v Lednici) 4.9.2017 jen s někým a s předvolební nátlakovou akcí odborů v rukávě. Obávám se, že učitelé ani těch 15 % nedostanou. když je tu tolik jiných "hladových krků". Ministr financí to řekl jasně, že to může být třeba jen 13, pokud dostane pokyn, kde ty peníze má vzít bez zvětšení dohodnutého rozpočtového schodku.

Myslím, že zúčastní-li se učitelé té případné předvolební stávky, sehrají roli "užitečného předvolebního křoví" pro zrádcovskou špidlosobotkovskou část ČSSD (ČSSD a.s.:) bez valných výsledků na jejich pracovní a platové podmínky.

Nakonec tedy souhlasím s paní Valíkovou - za výše popsaných okolností bych se takovéto stávky taky nezúčastnil a během jejího "trvání" bych radši tu pokryteckou "šaškárnu" vysvětlil kolegům a třeba i starším žákům. Nazval bych to, na radu pana Doležela, třeba "projektové vyučování" :)))

J.Týř


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.