Bohumil Kartous: Učitele mají všichni za vlajkovou loď, ale otázkou je, jestli se něco skutečně stane

pátek 22. září 2017 ·

Dodrží-li politické strany sliby, jak zlepšit po volbách vzdělávání, mohou si být učitelé jisti, že je další růst mezd nemine. Hlavní politické strany se také shodují, že jim omezí administrativu a že děti budou mít lepší přístup ke školkám. Nicméně podle odborníků jsou volební programy pro školství unylé a většinou není jasné, jak chtějí politici svých cílů dosáhnout. „Některé návrhy možná nejsou špatné, ale obecně jsou programy hodně heslovité. Učitele mají všichni za vlajkovou loď, ale otázkou je, jestli se něco skutečně stane,“ zapochyboval Bohumil Kartous ze společnosti EDUin. Předvolební sliby rozebírá deník Právo.




I podle Daniela Münicha z institutu CERGE-EI jsou programy předních stran vágní. „Můj dojem je, že strany nemají odborníky, kteří by se vzděláváním dlouhodobě zabývali. Strany asi ani nevěří, že jsou programy důležité. Když tam ale nic není, tak po volbách není nic moc co dělat,“ řekl Právu.

A přitakal jim i ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl: „Ve všech programech jsou krátkodechá opatření a říká se mělo by se. Ale nikdo vám neřekne, jak se to udělá. Jsou to prázdná slova. Občas je tam dobrý nápad, ale jak se to zrealizuje...“ Jako příklad uvedl jeden z návrhů ANO, podle nějž by se měly zrušit předměty a nahradit je výuka v širších blocích, kde se látky z různých oblastí prolínají. Vycházejí ze vzoru severských zemí, jejichž vzdělávací systémy patří do světové špičky. „Ale jak to chcete udělat? Dokdy?“ hodnotil Šteffl.

Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
24. září 2017 v 7:57  

titanic byl taky vlajkovou lodí nového století

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.