Vedoucí Linky bezpečí: Nejvíce si pamatuji případy, kdy dětem nikdo nepomohl. Od rodičů slyšely, že to musí zvládnout, a od učitelů, že se nežaluje

pátek 22. září 2017 ·

Na Linku bezpečí přibývá telefonátů tykajících se šikany. Ta se v poslední době přesunula na internet, a to už i do on-line her. „Kyberšikana je velmi nebezpečná, není před ní úniku ani doma a mohou se jí účastnit tisíce anonymních lidí,“ varuje vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský v rozhovoru pro MF DNES.


V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Linka bezpečí loni zaznamenala nejvíc hovorů spojených s šikanou za poslední čtyři roky. Proč se jejich počet zvyšuje?

Může to být spojeno s tím, že se o šikaně více mluví a píše. Nedávno jsme také dělali velkou kampaň, do každé školy jsme poslali naše materiály, aby si je vyvěsily na nástěnku a děti měly informace o našich službách. Takže to může být i tím. Děti jsou také posilovány v právech na to se ozvat a nechat si poradit. Nerad bych, aby se to, že se na nás obrací více dětí, vysvětlovalo tak, že je šikany víc, protože na to výzkumy v současné době nejsou.

Nedávno začal nový školní rok. Bylo hodně dětí, které se bály jít do školy?

To je u nás každý rok očekávané téma. Vždy poslední týden prázdnin už děti, které si od šikany odpočinuly a nemusely na ni myslet, očekávají, že se vrátí ke stejným spolužákům, takže nám opět začínají volat. Svědčí o tom i to, že během prázdnin se nám počet telefonátů spjatých se šikanou propadne na polovinu. Zatímco ve školním roce jde o šest hovorů denně, o prázdninách o tři.

Jaké případy vám uvázly v paměti?

Hovorů o šikaně máme stovky. Nejvíce mi zůstávají v paměti případy dětí, které už nějaké kroky udělaly, ale nic se nestalo. Od rodičů slyšely, že to musí zvládnout, a od učitelů zase, že se nežaluje na spolužáky. Je mi těch dětí líto. Pomoci dospělých, která by měla být automatická, se jim nedostává. My pak máme mnohem těžší práci, abychom našli dalšího dospělého, ke kterému má dítě důvěru. Na řadu se dostávají i prarodiče a širší příbuzní. Můžeme nabídnout i to, že Linka bezpečí bude kontaktovat orgány sociálněprávní ochrany dětí.

Jak se nejčastěji kyberšikana projevuje?

Na sociálních sítích se jedná o nenávistné komentáře, vytvoření falešného profilu, který dotyčného vyobrazuje v ponižujících situacích. Dále o zveřejnění ponižujícího videa nebo fotografie, koláže, obtěžování přes mobil, e-mail, do kterého se agresor nabourá a z kterého posílá zprávy lidem z adresáře toho dítěte. Nový fenomén, kterému se teď věnovalo E-bezpečí z Univerzity Palackého, je šikana v on-line hrách. Děti si mohou krást herní postavy nebo virtuální věci.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.